2024. április 29. - Péter

Veszélyben a jegesmacik

Kanada jegesmedve-populációinak némelyike négy évtizeden belül eltűnhet a klímaváltozás és az emberi tevékenységek - beleértve a vadászatot - eredményeképpen - figyelmeztetett vasárnap a WWF.
2008. április 21. hétfő 14:29 - Hírextra
Kanada - melynek fagyott északi része ad otthont az összes jegesmedve kétharmadának - hozzájárul az állatok hanyatlásához azzal, hogy képtelen cselekedni üvegházhatást okozó gázai kibocsátásának visszafogásában - mondja Peter Ewins a WWF-Kanada szakembere.

"Egyre több olyan bizonyíték van, hogy számos jegesmedve-populáció krízishelyzetbe került a tengeri jég alkotta élőhelyek elvesztése, a túlzott vadászat, és az ipari fejlesztések alkotta stresszhelyzet miatt - mondja Ewins. A kutató szerint egyes populációk 2050-re eltűnhetnek, ha nem történik változás a természetes erőforrások kihasználásának megközelítését érintően.

A WWF közleménye akkor látott napvilágot, amikor a veszélyeztetett állatok helyzetével foglalkozó bizottság Kanadában éppen arra készül, hogy pénteken ajánlásokat fogalmazzon meg a kanadai kormánynak. A jegesmedvék élőhelye a Sarkkör tengeri jegén továbbra is olvadni fog, ha a kanadai kormány nem követ "agresszív tervet" annak érdekében, hogy csökkentse a kibocsátást, energiát spóroljon, és újrafelhasználható energiaforrásokat fejlesszen ki - mondja a szervezet.


A Nunavut és Grönland régiókban a túlzott vadászat is hozzájárult ahhoz, hogy a Baffin-öbölbeli jegesmedve-populációt az elmúlt 10 évben 30 százalékos egyedszám-hanyatlást élt meg.

A WWF szerint a jegesmedvék és bálnák élőhelyét a Beaufort-tengeren június 2-án kiárusítják olaj- és gázkitermelés céljából anélkül, hogy "megfelelő tervet készítettek volna az érzékeny élővilág élőhelyeinek védelmére. A kutatás azt mutatja, hogy a Beaufort-tenger jegesmedvéi egyre nagyobb számban éheznek és mennek át Oroszországba, vagy a kontinens belsejébe, hogy táplálékot szerezzenek".

A medvéket egyre nagyobb számban ölik meg, ahogyan nagyobb területeket járnak be táplálékért, és kapcsolatba kerülnek az emberi településekkel. Egy lesoványodott nőstény medvék és két kölykét április elején lőtte le a kanadai rendőrség, körülbelül 100 kilométerre a Sarkkörtől délre, Deline-ban.
Forrás: hirado.hu/Yahoo News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását