2024. április 29. - Péter

Aba Nováktól és Aba Novákról az Abigailnél

Árban egy 38 ezer forintos pasztell csendélettől Aba Novák Vilmos 22 milliós temperájáig terjed a kínálat az Abigail Galéria szeptember 28-i festményárverésén. Az aukciós kiállítás kétszáznegyvenöt tételt felsorakoztató anyaga már látható a belvárosi galé
2008. szeptember 22. hétfő 09:03 - Hírextra
Semmi kétség, a sikeres debreceni Aba Novák kiállítás után megmozdulnak a gyűjtők, hogy megszerezzék a nagyméretű Tiszai bárkák című festményt. Sokan ezért a monumentális, fényekkel és árnyékokkal konstruktívan szerkesztett, élénk színekkel festett mű kedvéért térnek be a kiállításra. Aba Novák 1913 óta, a külföldön töltött évek kivételével folyamatosan dolgozott Szolnokon, a Művésztelep tagja volt. A tiszai halászbárkás jelenetet is ott festette, 1933 körül, már itáliai útja után. Midőn palettája harsogó színekkel telt meg, és a simára csiszolt, krétaalapozású felületre alkalmazta az új tempera technikát.

Aba Novák neve még egyszer feltűnik az aukciós katalógusban, de nem szerzőként. Tanítványa, Pleidell János egy műtermi mulatság groteszk jelenetében örökítette meg őt. Az 1944-re datált vásznat 550 ezer forintért lehet megszerezni.

A toplista második helyezettje 4,6 millió forintos kikiáltási árral Markó András 1874-re datált itáliai tájképe. Ez jellegzetesen klasszikus szerkesztésű, de a mindennapi élet idilli jelenetét ábrázoló vászon, pásztorral, juhnyájjal, aranyló naplementével.

Bruck Lajos sötét, meleg színekkel komponált méretes, piaci jelenetét 2,8 millió forintra tartják. Ugyanennyit kérnek a Münchenben működött kismester, Bőhm Pál életképéért. Telepy Kátoly romantikus tájképét 1,9 millióra árazták.

Budapest drámája címmel, az ötvenes évek közepén Kontuly Béla a II. világháború pusztításait idézte egy 1949-ből fönnmaradt vázlata alapján. A felkavaró hatású kompozíció előterében ingóságaikat mentő alakokkal, a kép középpontjában a Dunába szakadt hidakkal, romos épületekkel. Ez a nagyméretű vászon 1957-ben, a Műcsarnok Tavaszi Tárlatán került először közönség elé. Majd 1996-ban újra a Műcsarnokban (1956 és a Művészet), amikor a még fellelhető műtárgyakat összegyűjtve megkísérelték rekonstruálni a forradalom után néhány hónappal megrendezett művészeti seregszemlét. Az impozáns, közgyűjteménybe kívánkozó művet 1,9 millió forintról indítják.

Fényes Adolf Zivatar közeledik című, a húszas évekre datált, különös fényekkel, sötét felhőkkel terhes égbolt uralta festménye a háború drámáját idézi. Kikiáltási ára 1,4 millió forint. Az utóbbi évtizedben sokszor kiállított, egymásba fonódó kezeket formázó Credót, Gyarmathy Tihamér festményét is a milliós álomhatáron felül, 1,2 millió forintról indítják. Markáns férfifejet ábrázol az 1950-es Kondor Béla akvarell, az életmű katalógusban feltüntetett grafikáért 850 ezer forintot kér a galéria.

Jelen vannak a klasszikus kortársak, Hencze Tamás, Haraszty István, Konok Tamás, efZámbó István, Fajó János, Matzon Ákos, Lukoviczki Endre művei. És a képzőművészeti egyetemmel kötött megállapodás alapján, miszerint az Abigail évente egy-egy frissen végzett hallgatónak nyújt megjelenési lehetőséget, most Esse Bánki Ákos három festménye kerül aukcióra (180, valamint 200, illetve 240 ezer forint)

Továbbra is jelentős művekkel szerepelnek a galéria kedvezményezettjei, a külföldön, elsősorban Franciaországban karriert befutott magyar származású művészei: Stein Anna (950 ezer forint), Agathe Vaito (550 ezer forint) Nem's Judit, Joseph K'dar, Bíró Antal. Valamint a Párizsban organikus márványszobrokat alkotó Liptay Mátyás, akiről ezúttal albumot is megjelentetett az Abigail.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását