2024. április 29. - Péter

Pártok a történtekről

Eltérően ítélik meg a parlamenti pártok a szombaton Budapesten történteket. A politikusok az utcai összecsapásokba torkolló demonstrációk után nyilatkoztak az MTI-nek. A Fidesz álláspontja szerint Gyurcsányék provokáltak.
2008. szeptember 21. vasárnap 08:09 - Hírextra
Nyakó István szóvivő szerint volt létjogosultsága a chartás demonstrációnak. "Méltóságteljes rendezvényt tartott ma a Magyar Demokratikus Charta. Bízunk benne, hogy gondolataik minden honfitársunkhoz eljutnak" - hangsúlyozta a szóvivő.

Az MSZP tudja, hogy a megszólalók szavát nem nyomta el az "újnyilasok" ordibálása és a Molotov-koktélok - mondta Nyakó István.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint fontos volt a tolerancia érdekében összehívott két demonstráció. "Minden olyan megmozdulás fontos és előremutató, amely arról szól, hogy nem hagyjuk magunkat, demokraták, hogy nem lehet Magyarországon bármit megcsinálni" - mondta a Magyar Demokratikus Charta és a romák demonstrációjáról.

Ugyanakkor az látszik, hogy az "ordas indulatok" is az utcán vannak. A tüntetők egy jelentős része ilyenkor azért megy ki az utcára, mert "balhét akar", nem valami mellett vagy ellen akar demonstrálni. Így "elkerülhetetlen, hogy balhé legyen" - hangsúlyozta a politikus.

A liberális képviselő szerint a rendőrség szombaton jobban kezelte a helyzetet, mint a nyári melegfelvonuláson. "Bízom benne, hogy ez nem azért van, mert a politikai erők is megjelentek a mostani rendezvényen" - tette hozzá.

Érdemes lenne megfontolni azt, hogy a jövőben időben és térben nem lehet-e jobban elkülöníteni az ilyen típusú rendezvényeket, anélkül hogy sérülne a gyülekezési jog. Meg kell fontolni, hogy ehhez kell-e törvényt módosítani - vetette fel Horn Gábor.

Balogh Zoltán fideszes szakpolitikus szerint provokáció történt szombaton este. "Amit a Gyurcsány-Szilvásy-Draskovics hármas akart, az bejött. Azt akarták, hogy hergeljék az embereket, ez bejött. Megint azzal lehet riogatni, hogyha ők nem lennének, akkor az utcákon lenne a csőcselék" - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: egy előre szervezett provokációról van szó, a kérdésben most már a titkosszolgálatok szerepét is vizsgálni kellene, mert egyre inkább az látszik, hogy a provokációk mögött titkosszolgálati módszerek vannak.

A képviselő szerint megint az utcákon voltak azok az emberek, akiket folyamatosan megfigyel a nemzetbiztonság, ezek csinálják a balhét.

A Fidesz az első perctől kezdve figyelmeztette a kormányt, hogy ne szervezzék egymás mellé a demonstrációkat, mert ebből csak baj lehet. Nyilván ez a szocialisták politikai érdeke, hogy ne arról legyen szó, hogy miért nincs kormányzás Magyarországon, hanem arról, hogy hány kukát gyújtottak fel a tüntetők - mondta a politikus.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője szerint is durva provokáció történt, és előre megjósolhatók voltak események. "Előre borítékolni lehetett a mai nap forgatókönyvét. Szilvásy György és emberei ismét működésbe léptek. Mi - másokkal együtt - már korábban kértük őt, hogy ne szervezzen egy napra szélsőbaloldali és szélsőjobboldali tüntetést" - mondta.

A kormány csökönyösen ragaszkodott a tüntetésekhez, hogy elterelje a figyelmet az országban uralkodó tragikus helyzetről - hangsúlyozta a szóvivő.

A rendőrség feltűnően tehetetlen volt. Pedig a rendőrség önmagában is meg tudná oldani a problémát, ha tisztátalan politikai szándékok nem befolyásolnák a működését - emelte ki Halász Zsuzsa.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint a szélsőjobboldalt erősíti a széteső államhatalom. "A miniszterelnök ma is bebizonyította, hogy szónokolni tud, de kormányozni nem: a rendőrség ugyanis már megint nem tudta megvédeni a békés polgárokat és a fővárost. A szélsőjobbot erősíti az államhatalom szétesése, a belügyminisztérium nélküli kormány, a korrupt közélet és a gyenge miniszterelnök" - hangsúlyozta a frakcióvezető az MTI-nek elküldött közleményében.

A politikus korábban azt is kiemelte, hogy a törvénysértő szélsőségeket a rendőrségnek vissza kell szorítania az utcáról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását