2024. május 16. - Mózes, Botond
Az MSZP régi-új frakcióigazgatója szerint nincsen egységes ellenzék: három egymástól alapvetően különböző párt van. Kifejtette, mindig a hatalmon lévőnek kell az együttműködést felajánlania. Tóbiás Józseffel beszélgettünk.
2010. május 11. kedd 17:30 - Pénzes Dávid
Menyiben változik meg egy frakcióigazgató munkája, mikor ennyire lecsökkent a frakció száma?

Ellenzékben mindig több a feladat, hiszen a kormányzópárt számára a kormány tesz javaslatokat az Országgyűlés elé, és ezt kell megvitatni, módosítani, támogatni. Ellenzékben viszont a frakciónak kell magának megalkotni azokat a javaslatokat, amiket a törvényhozás elé kíván nyújtani. Ez egy jóval összetettebb munkát feltételez.

A belső munkamegosztásról szerdán tárgyalunk majd a frakció új vezetésével. Itt dől el, hogy melyik frakcióvezető-helyettes, milyen szakmapolitikai területen fog tevékenykedni. Itt gondolok a parlamenti munkára, a házbizottsági előkészítési feladatokra. Ez alapján biztosan bővülni fog az én feladatköröm is.

Ön mivel fog foglalkozni szakmai szinten?

A fenntartható fejlődés témakörével. Ennek hála Istennek lesz bizottsági formája is. A másik területem a fogyasztóvédelem, szerencsére ennek is lesz bizottsága. De a frakció most ellenzéki szerepre készül, amit meg kell tudni szervezni, ez is sok munkát ad majd. Valamint feladatom lesz az „utcapolitika”, azaz a képviselők fórumainak megszervezése, a társadalmi és civil kapcsolatok kialakítása.

A fenntartható fejlődés bizottságában akár elnöki vagy alelnöki posztot is kaphat?

Nem a pozíció érdekel. Sokkal inkább az, hogy a már megszületett a környezetvédelmi törvények után, mint például a zöld ombudsman intézménye, vagy a fenntartható fejlődés nemzeti tanácsának létrejötte, a Parlament bizottsági szinten fog foglalkozni a témával. Én ebben szeretnék részt venni - bármilyen pozícióban. Nekem bőven elég, ha bizottsági tag tudok lenni.

Az ön személyével kapcsolatban nem volt nagy vita: simán megszavazták a kinevezését. Ez minek tudható be?


Mesterházy Attila
Az MSZP frakcióvezetője úgy látja: a tárgyalások során kialakult egy együttműködés a Fidesz és a Jobbik között, ami előrevetíti a következő évek politikai stratégiáját is. Véleménye szerint a Fidesz ékként használja a Jobbikot és a Jobbik "látható módon boldogan működik együtt". Azt javasolta - a szerinte álszent - Fidesznek, hogy éljenek a kormányzás adta lehetőséggel, fogalmazzanak meg olyan programpontokat, amelyek nem csak szimbolikusak, hanem a mindennapi élet problémáira adnak válaszokat, hiszen ezt várja tőlük minden ember.
Nézze, a frakcióigazgatói poszt egy kifejezetten „munkás” poszt. Lehet, hogy az elmúlt egy évben bizonyítottam, hogy ennek a feladatnak meg tudok felelni.

Mennyire egységes a frakció: azért kérdem, mert a frakcióvezető-helyettesek illetve a parlamenti alelnök kinevezése azért nem volt mentes a vitáktól.

A frakcióban egy választás attól választás, hogy szabad a jelölés joga és lehet szabadon szavazni is bárkire, aki elindul. Szerintem egyáltalán nem állja meg a helyét, az, hogy amiért több jelölt is volt rögtön több olyan áramlat is volna a frakcióban, akik nem lesznek képesek együttműködni. A több jelölt éppen azt bizonyítja, hogy egy demokratikusan működő képviselőcsoportról van szó.

Török Zsolt és Medgyessy Péter is felvetette, hogy nem lenne baj, ha a tisztújítással párhuzamosan néhányan visszaadnák a mandátumukat, hogy ezzel is a megújulást szimbolizálják. Mit gondol erről?

Ha van megegyezés abban, hogy mi az iránya a párt változásának, akkor ehhez képest csak másodlagos a személyi kérdés. Pont azt kell elkerüljük, hogy kizárólag személyi kérdésekben fejezzük csak ki a megújulást. Először értékelni kell, és utána konszenzusra jutni az irányban Ezután kell olyan személyeket választani, akik ezt a közösen elfogadott irányt hitelesen tudják képviselni. Ma még nem tudjuk megmondani, kik ezek, mert az értékelésnél tartunk.

Akkor ebbe az is beleférhet, hogy néhányan – akik nem képviselnék hitelesen az új irányt – visszaadják a mandátumukat?

Először világosan kell látni, hogy mit miért teszünk. Számomra csak azt követően kérdés az, hogy ebben a személyek miképpen kapnak szerepet. Ma nem az a kérdés, hogy néhány ember visszaadja a mandátumát, vagy sem. Hanem az, hogy milyen ellenzéki politikát folytatunk, mi az, amit megértettünk a választásokból és merre akarunk fordulni. Nem ragadnék le a személyi kérdéseknél.

Az utóbbi napokban-hetekben folynak az új Parlament megalakulásával kapcsolatos egyeztetések. Milyen ezek hangulata, hogyan tud az ellenzék és a kétharmados kormánypárt szót érteni?

Először is fontos, hogy az ellenzék nem egységes. A Fidesz jelenleg rosszul látja ezt, mert összetéveszti a kormányzó pártok oldalát az ellenzék oldalával. Míg a kormányzó pártok lehetnek egységesek, addig az ellenzék nem az, ez nem egy tömb. A választók úgy döntöttek, hogy három ellenzéki párt kerül be a parlamentbe, ám ezek teljesen különböző értékvilágú pártok. Ezért nem lenne szabad azt mondania a Fidesznek, hogy az „ellenzék állapodjon
meg!”

Az együttműködés mindig a hatalmon lévők feladata, nem az ellenzéké. A Fidesznek kell együttműködést kínálni. Jelenleg formalitásokon megy az egyeztetés: a bizottságok, az irodák elhelyezkedése, a parlamenti patkó ülésrendje stb. Majd amikor be lesz nyújtva a kettős állampolgárságról szóló törvény illetve a többi jogszabály, elválik hogy van-e együttműködés vagy sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását