2024. május 3. - Tímea, Irma

Törvényes támogatást kértek a civilek

Ötszáznál több civil szervezet arra kérte Veres János pénzügyminisztert, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) 2009-ben kapja meg a törvényben meghatározott összeget. Az akciót huszonegy szervezet kezdeményezte, a kérést tartalmazó levelet ötszázharmince
2008. szeptember 19. péntek 16:10 - Hírextra
Mindezt Barabás Miklós, a fővárosi Európa Ház igazgatója közölte pénteken az MTI-el, miután átadta a levelet Keller Lászlónak, a Pénzügyminisztérium államtitkárának Budapesten. Jelen voltak a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT), az SOS Gyermekfalu Alapítvány és a Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetségének képviselői is.

A levél aláírói emlékeztetnek arra: az NCA-ról szóló törvény szerint az alapprogram egyik bevételi forrását az az összeg jelenti, amely megegyezik az előző költségvetési évben a személyi jövedelemadó egy százalékának az állampolgárok által felajánlott és kiutalt összegével. Az Országgyűlés ugyanakkor 2007-ben és 2008-ban is lényegesen kisebb összegben, 6,8 milliárd forintban maximálta az NCA rendelkezésére álló pénzt - hívják fel a figyelmet.

Az aláírók szerint a civil társadalom felelősségéről tanúskodik, hogy ezt a megszorítást fegyelmezetten tudomásul vette.

A civil szervezetek úgy vélik, a helyzet mára megváltozott, s adottak a feltételek ahhoz, hogy az NCA 2009-ben az idén felajánlott és kifizetendő teljes összeggel, mintegy 9,3 milliárd forinttal gazdálkodhasson.

Barabás Miklós elmondta: Keller László ígéretet tett arra, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor feloldják a 6,8 milliárdos korlátozást. Az államtitkár hozzátette, hogy a törvényben előírt állapot a tervek szerint a 2010-es költségvetésben áll helyre - tájékoztatott az igazgató.

A Pénzügyminisztériumban az MTI érdeklődésére azt közölték: a tárca hétfőn kíván reagálni a civilek kérésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását