2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Megint pörög a hadronütköztető

Kicseréltek egy 30 tonnás transzformátort és újraindították a nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC) - közölte a Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) pénteken. A világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését szerdán, az üzembe helyezés után egy héttel
2008. szeptember 19. péntek 16:13 - Hírextra
A hibás transzformátort kicserélték és megkezdték a föld alatti köralagút hűtését a Kelvin-skálán számítva abszolút nulla fok - mínusz 273,16 Celsius fok - közelébe. Ez az ideális hőmérséklet a világegyetem keletkezését modellező kísérlethez - áll a genfi székhelyű CERN közleményében.

Amikor a szuperfolyékony héliummal működő hűtőrendszer transzformátora meghibásodott, az LHC-ben uralkodó 2 Kelvin alatti hőmérséklet 4,5 Kelvinre emelkedett, amely ugyan rendkívüli hideg, a berendezés normál üzemi hőmérsékletéhez képest mégis túl meleg.

A CERN egy szóvivője már csütörtökön arról biztosította a közvéleményt, hogy a meghibásodásnak nincs jelentős hatása; az LHC még csak próbaüzemben működik és "ennyire összetett rendszereknél kisebb problémák mindig adódhatnak."

A részecskegyorsítóban a múlt szerdán futott körbe az első protonnyaláb. A tervek szerint ütköztetni fogják a későbbiekben a fény sebességének 99,9999991 százalékával száguldó nyalábokat, amelyek másodpercenként 11 245-ször futják majd körbe a 27 kilométeres alagutat. "Mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni így, a kutatók szerint ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénzérme-nagyságú objektum robbanása indította el a folyamatot, amely a csillagok, a bolygók és az élet kialakulásához vezetett.

A 6,4 milliárd eurós (1530 milliárd forintos) kutatási programban csaknem kétezer tudós vesz részt. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint például hogy az univerzum keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége és a hőmérséklete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását