2024. április 27. - Zita

Ingyenesen látogathatóak a háromszéki műemlékek

Számos háromszéki műemlék épület látogatható ingyenesen a hétvégén a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű kétnapos rendezvénysorozat alkalmából.
2008. szeptember 19. péntek 11:52 - Hírextra
Ennek keretében szombat este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban felavatják az épületegyüttes tervezője, Kós Károly által megálmodott kovácsoltvas korlátot és a múzeum mozaikcímerét, szombaton és vasárnap pedig cserkészek vezetik végig az érdeklődőket a város Kós Károly által tervezett épületein - tájékoztatta az MTI-t Erdős Zsófia, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa.

Mint mondta, a másfél órás séták alkalmával a kíváncsiak megtekinthetik a Keresztes testvérek lakóházát, a Tanári házat, a hajdani Református Elemi Iskolát (mostani Tanulók háza), a Csulak-házat, a Református Leánygimnáziumot (mostani Kós Károly Szakközépiskolát), a Székely Nemzeti Múzeumot és a múzeumőri lakásokat.

A kétnapos rendezvénysorozat részeként számos más háromszéki kastély, műemléképület nyílik meg a látogatók előtt. Kovászna Megye Művelődési, Egyházügyi és Nemzeti Kulturális Örökség Igazgatósága Torja, Gelence, Kézdivásárhely, Aldoboly és Illyefalva útvonalon szervez körutat.
"Felkeressük a torjai Apor-kúriát, a gelencei régi katolikus templomot, ugyanott meglátogatunk munka közben egy zsindelykészítő mestert, Kézdivásárhelyen a város egyedi, udvarteres főterére látogatunk és részt veszünk a múzeumban egy népviseleti kiállítás megnyitóján. Aldobolyban a Hollaky-kúriát, Illyefalván pedig a Sára-kúriát láthatják a túra résztvevői" - tájékoztatta az MTI-t Mogyorósi Imola programfelelős.

A szervezők szerint több mint húsz éve kezdeményezték Franciaországban, hogy az évnek néhány kijelölt napján olyan épületek is látogathatók legyenek, amelyek egyébként zártak a nagyközönség előtt. A kezdeményezés sikerén felbuzdulva pár évvel később az Európa Tanács célul tűzte ki, hogy Európa-szerte megünnepeljék az épített örökséget. Ehhez néhány ajánlást készített a tagországok számára, például azt, hogy jelölje egységes zászló az épületek bejáratát, homlokzatát, legyen ingyenes a bejutás, válasszanak a szervezők minden évben egy központi témát, legyen a fogadó épületekben színvonalas idegenvezetés és az eseményt szeptember hónapban rendezzék.

A Magyarországon Kulturális Örökség Napjai néven ismertté vált országos rendezvény keretében minden szeptember harmadik hétvégéjén tízezrek indulnak épületlátogató felfedezőútra. Az idén a Reneszánsz Év jegyében szervezik a rendezvénysort a magyarországi helyszíneken, az eseménysorozatot a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal koordinálja. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztak a háromszéki művelődési intézmények is, a Reneszánsz Év rendezvénysorát kiegészítve a Kós Károly-emlékév keretén belül szervezett eseményekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását