2024. május 8. - Mihály

Új gyógyszer

Az Alzheimer-kór kezelésére kifejlesztett, új készítményért a Pfizer cég 725 millió dollárt fizet. Az összeg a gyógyszeriparban is kiemelkedőnek számít, de a Therapeutics Daily című szakfolyóirat szerint a várható haszon miatt ez nem meglepő.
2008. szeptember 18. csütörtök 08:16 - Hírextra
A San Franciscó-i Medivation Dimebon nevű készítménye 25 évvel ezelőtt allergiaellenes szerként Oroszországból került az Újvilágba. Az amerikai szakemberek viszont súlyos ideggyógyászati betegségek kezelésére kezdték kipróbálni.

A Medivation ügyvezető igazgatója, David Hung szerint a Dimebon az idegsejtek pusztulását gátolja a sejtek energiatermelő szervecskéjének, a mitokondriumnak működését helyreállítva. Az Alzheimer-kórosok ugyanis évente az idegsejtek pusztulása miatt agyszövetük hat százalékát vesztik el.

Az Alzheimer-kóros Betegek Szövetsége szerint ma 5,2 millió amerikai szenved ebben a betegségben, de a társadalom idősödése következtében 2030-ra számuk 7,7 millióra növekszik. Amikor az amerikai társadalom, II. világháború után született tagjainak nem kis hányada a következő években fokozatosan megbetegszik, az érintettek szövetsége szerint ez csődbe viheti a teljes egészségbiztosítást.

Az Alzheimer-kór kezelésére alkalmazott gyógyszerek piaca a jelenlegi becslések szerint hárommilliárd dollárra tehető. Ha az új készítmények hatásosnak bizonyulnak, ez a piac gyorsan 12 milliárd dollárra nőhet. Érthető, hogy a Pfizer először a Dimebon jogaiért tesz le 225 millió dollárt. A készítménnyel kezeltek állapota 18 hónapon át nem csak stabilizálódott, de még javult is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását