2024. április 28. - Valéria

Kiállítás a reneszánsz technikájáról

A technika örök megújulását és a reneszánsz kor technikáját mutatja be egyebek között magyar találmányok segítségével a budapesti Közlekedési Múzeumban csütörtökön nyílt tárlat, amely több kiállítóhely anyagát gyűjtötte egybe.
2008. szeptember 18. csütörtök 14:13 - Hírextra
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a megnyitón kiemelte: a múzeumok összefogása tette lehetővé, hogy létrejöjjön az Örök reneszánsz - a megújulás technikája című kiállítás, amelynek apropóját a Reneszánsz Év adta.

Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, a Közlekedési Múzeum (KM) főigazgatója elmondta: az integrációra készülő két legnagyobb hazai technikatörténeti közgyűjtemény, a KM és az Országos Műszaki Múzeum rendezésében született tárlat a technika örök reneszánszáról nyújt áttekintést.
Hozzátette: a kiállításhoz csatlakozott az esztergomi Duna Múzeum, a soproni Központi Bányászati Múzeum, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Múzeuma és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumának könyvtára és levéltára is. Fontosnak tartották bemutatni a reneszánsz magyar találmányokat, így egyebek mellett a Kocs községből származó kocsit vagy a csillét is - mondta el a főigazgató.

A tárlat több részből áll össze, a Földön-vízen-levegőben egység középpontjában a vasút és a kocsi áll. A levegő meghódítását a Napvitorlás modell, Leonardo da Vinci plafonról lelógó, működő "Nagy Madár" modellje, Verancsics Faustus különleges ejtőernyője mutatja be a földszinti térben. A látogató megtekintheti Lázár deák térképét is, amely elsőként ábrázolta Magyarországot helyesen.

Az érdeklődők nyomkarimás bányakocsit tolhatnak át egy pályarészen, de 18. századi magyar csille rekonstrukciója is színesíti a tárlat anyagát. Az emeleti részben kapott helyet a korhű anatómiai teátrum, ahol egykor a nyilvános boncolásokat végezték el, a középre kihelyezett boncasztalon csontváz teszi teljesebbé a képet Az ember felfedezése címszó alatt.

A vitrinekben felső végtag, szemgolyó látható. Ebben a részben reneszánsz dolgozószobát is berendeztek.

Kötéllel hajtott járművet is kipróbálhatnak kisebbek és nagyobbak egyaránt, mellette Gutenberg nyomdagépének modellje áll a látogatók rendelkezésére, bemutatva a korabeli nyomtatást. A főigazgató tájékoztatása szerint a közlekedési eszközök bemutatására építettek egy 15. század végi rajz alapján egy kis reneszánsz autót, amely szintén működik és kipróbálható.

A Duna Múzeum az esztergomi vízgépet mutatja be, a Műszaki Múzeum a notebook, számítógépek és a reneszánsz kapcsolatára mutat rá, s egy digitális műhelyet is kialakítottak, ahol folyamatosan zajlik az archív anyagok digitalizálása.

A rengeteg modell, makett, rekonstruált anyag mellett magyarázatok, színes felvételek, rajzok derítenek fényt egyebek mellett a repülés titkaira, az orvostudomány kérdéseire, az írás fejlődésére, a közlekedés részleteire, a távolság és idő mérésére. A múzeum fontosnak tartja, hogy a fiatalabb korosztály is élvezze a kiállítást, ezért múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják a családokat. A kiállítás január 21-ig tekinthető meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását