2024. április 26. - Ervin

Fémevő giliszták

A földigiliszták segíthetnek a növényeknek megtisztítani a szennyezett talajokat - derítették ki az angliai Reading Egyetem kutatói.
2008. szeptember 18. csütörtök 07:51 - Hírextra
A férgek tápcsatornáján áthaladva a fémek kis változásokon mennek át, így a növények könnyebben felveszik azokat a szennyezett talajból - írja a BBC internetes kiadása.

Nagy-Britannia-szerte számos helyen szennyezett a talaj a korábbi ipari tevékenység, például a bányászat, a gépgyárak és az ólomkohók következtében. A földigiliszták kifejleszttettek egy olyan módszert, amelynek segítségével a fémmel - például arzénnel, ólommal, rézzel, cinkkel - szennyezett talajokban is megélnek.

"Egy különleges fehérjét, metallotineint állítanak elő, amellyel körülveszik az egyes fémeket, és így ártalmatlanítják azokat" - magyarázta Mark Hodson, a Reading Egyetem kutatója.

"Ha egyféle fémmel képesek boldogulni, akkor általában a többivel sincs gondjuk" - tette hozzá.
A kutatás főszereplője az oxfordshire-i Diamond Light Source, az Egyesült Királyság legújabb szinkrotronja volt. A röntgentechnológia segítségével a kutatók nagyjából akkora fémmintákat is elemezni tudtak, mint egy szem só ezredrésze. Így fedezték fel, hogy a földigiliszták ürülékében lévő fémek kissé különböztek a talaj többi részében előfordulóktól.

Egyes növények képesek kivonni a mérgező fémeket a talajból, és beépítik azokat szöveteikbe. Ezeket aztán learatják, így fenntartható módon tisztítható meg a talaj - csak nagyon időigényes a folyamat. A földigiliszták a fémeket jobban feltárják a növények számára, így felgyorsítják a folyamatot, növelve annak hatékonyságát.

"Az az álmunk, hogy a növények egyszer olyan hatékonyan vonják majd ki a fémeket, hogy egyből vinni is lehet őket a kohóba" - véli Hodson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását