2024. május 17. - Paszkál

Tanácskoznak a restaurátorok

Műholdas régészet, az őskor színei, római kori üvegműhely, japán lakktechnikák - ezekről a témákról is szó lesz a kedden kezdődő Nemzetközi Restaurátor Konferencián Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2008. április 5. szombat 10:43 - Hírextra

A műholdas régészet Magyarországon még gyerekcipőben jár, pedig pénzt és időt lehetne spórolni az alkalmazásával, hiszen a kutatóárok megásása helyett műholdak segítségével könnyen megállapítható, mi húzódik a talaj alatt - mondta az MTI-nek Földessy Péter, a múzeum Műtárgyvédelmi és Restaurátor Főosztályának vezetője.

Hozzátette, hogy külföldön már alkalmazzák a módszert, Magyarországon pedig Vas megyében, Szombathelyen ismerik jól az eljárás lehetőségeit, eredményeit, ezeket a tapasztalatokat osztják meg a hallgatósággal a négynapos tanácskozáson.

Az őskor színei című előadással kapcsolatban Földessy Péter közölte: a kutatók azokkal a rekonstrukciós folyamatokkal ismertetik meg a közönséget, amelyekből kiderült, milyen növényekből állíthatók elő színek. Elmondják, milyen leletekből következtettek erre, mi támasztja alá elméletüket, s mindez hasznosítható-e a gyakorlatban.

A konferencia iránt óriási az érdeklődés - hangsúlyozta Földessy Péter. A 33. alkalommal meghirdetett tanácskozáson 47 előadást hallhatnak meg az érdeklődők, érkeznek felszólalók Görögországból, Svédországból, Szerbiából, Olaszországból és a Felvidékről is. A rendezvényre több mint 580 résztvevőt várnak.

Földessy Péter elismeréssel szólt a magyar restaurátor szakmáról, véleménye szerint a magyar szakemberek rendkívül magas színvonalon teljesítenek, felkészültségük kiemelkedő, de sem technikailag, sem anyagilag nincsenek jó helyzetben.

A konferencia megnyitóján adják át a Balázsy Ágnes-díjat, amelyet évente ítélnek oda a kiemelkedő szakmai munkáért. Balázsy Ágnes restaurátor sokat tett a magyar restaurátor szakma nemzetközi elismertetésért - hangsúlyozta a főosztályvezető.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását