2024. április 28. - Valéria

Katonai díszszemle Prágában

Negyed évszázad után újra nagyszabású katonai díszszemlét rendeznek Prágában Csehszlovákia megalakulásának 90. évfordulója alkalmából. Az október 28-i rendezvényt nagy érdeklődés előzi meg, mert utoljára még a szocialista rendszer idején, 1985-ben volt ka
2008. szeptember 17. szerda 12:23 - Hírextra
A 200 ezres csehszlovák szocialista hadseregből időközben kizárólag hivatásos katonákból álló két - cseh és szlovák - hadsereg lett. Csehszlovákia és a Varsói Szerződés szintén megszűntek, s az 1993 óta Csehország és Szlovákia független és önálló államokat alkotnak, s ma már a NATO tagjai.

A mintegy 25 ezres cseh haderő ebből az alkalomból bemutatja elit egységeit és a legkorszerűbb fegyverzetét. A díszszemlét megelőzően Prága központján keresztül mintegy 90-100 veterán katonai gépkocsi halad át.

A Moldva-parti metropolis négy terén ugyanakkor nagyszabású kiállításokat rendeznek, amelyek bemutatják, milyen volt az élet, milyenek voltak a hétköznapok az elmúlt évtizedekben az országban. A négy kiállítás külön-külön bemutatja az első Csehszlovák Köztársaság (1918-1938), a II. világháború és az azt követő átmeneti időszak (1939-1947), a szocialista rendszer (1948-1989), valamint a rendszerváltás utáni (1989 novemberétől) időszakok életét. A fényképeken kívül számos korabeli tárgyi emlék - például személyautók, babakocsik - és ruházat - köztük rendőri egyenruhák - is látható lesz.

"A rendezvény idejére hatvanas évekbeli ötkoronásokat nyomtatunk, amelyekért fél kiló banánt lehet majd venni. Szeretnénk, hogy a mai fiatalok is átéljék, milyen volt a kommunizmus idején a sorban állás például a banánokért" - mondta újságíróknak Jirí Kunc, az egyik rendező.
A díszszemlére a prágai repülőtérre vezető Evropská sugárúton kerül sor, mert a rendezvény hagyományos színhelye a Letná tér jelenleg átépítés miatt használhatatlan. A várhatóan nagy számú érdeklődő mintegy kétezer katona felvonulásán kívül megcsodálhatja majd a tűzoltó és rendőri egységeket, valamint a lovas rendőrök és az egészségügyi alakulatok menetelését is - értesült a Právo című napilap.

Az újság szerint a díszszemlén a hagyományosnak mondható harckocsikon, gyalogsági páncélozott szállítójárműveken, az új Tatra katonai teherkocsikon és a terepjárókon kívül láthatóak lesznek a legújabb tüzérségi fegyverek is.

A szemle egyik fénypontját a korszerű Gripen vadászgépek, az L-159 típusú hangsebességen aluli vadászgépek és a helikopterek bemutatója fogja jelenteni.
Az ünnepségen megjelenik Václav Klaus cseh államfő is, aki már hagyományosan egyben a hadsereg főparancsnoka is. Az évforduló alkalmával az államfő magas kitüntetéseket adományoz. A hírek szerint a kitüntettek között az afganisztáni háború több veteránja is megtalálható.
Az évfordulón a nagyközönség számára megnyitják a védelmi tárca épületegyüttesét körbevevő parkokat és kerteket is. Ezt a zöld övezetet utoljára a második világháború előtt látogathatta szabadon a lakosság.
"Kissé hidegrázást kaptam, amikor az elképzelést először megvitattuk, s eszembe jutottak a totalitárius rendszer nagyzoló demonstrációs katonai rendezvényei. Végül azonban győzött az a vélemény, hogy a rendezvénnyel jól be lehet mutatni a lakosságnak az egységek létezésének fő célját: biztosítani a lakosság nyugalmát" - fejtette ki újságírók előtt nemrégiben Vlasta Parkanová, aki az első női cseh védelmi miniszter.

"Aki dübörgő és füstölgő tankokat és ágyúkat vár, az valószínűleg csalódni fog. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a cseh hadseregnek van mivel büszkélkednie, s van mit megmutatnia" - szögezte le.
Prágában 2005-ben ugyan volt egy kisebbfajta haditechnikai bemutató a II. világháború befejezésének 60. évfordulóján, de azt az országszerte működő hagyományőrző klubok szervezték, és sem a hadsereg, sem az állam nem vett részt az akcióban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását