2024. április 19. - Emma

Harmincmilliárdba kerülhet a magyar EU-elnökség

Nagyjából harmincmilliárd forintba kerül majd a 2011-es magyar EU-elnökség - mondta a külügyminiszter szerdán Budapesten az MTI kérdésére.
2008. szeptember 17. szerda 21:15 - Hírextra
Nyolcvanmillió és százmillió euró között volt a költségvetése a korábbi elnökségeknek. A harmincmilliárd forintos összeg ezen a körön belül van, most zajlik a költségvetés tervezése - jelentette ki Göncz Kinga.

A 2009-es költségvetésben már szerepel az EU-elnökség lebonyolításához szükséges pénz egy része, egy mellékletben pedig meghatározzák a 2010-re és 2011-re szükséges összeget is. A magyar elnökség prioritásai között szerepel majd a lisszaboni stratégia jövője, a 2014-től életbe lépő uniós költségvetés, a bel- és igazságügyi együttműködés, energia- és klímapolitika, valamint az EU további bővítése. A külügyminiszter azt mondta, a magyar elnökség idejére eshet Horvátország uniós csatlakozása, valamint Románia schengeni csatlakozása is.

Göncz Kinga arról is beszélt, hogy megvan a magja a magyar elnökséget lebonyolító szakembercsoportnak. Az első körös kiválasztás megtörtént, a szükséges szakemberek nyolcvan százalékát megtalálták.

Két ellenzéki képviselő törvénybe is foglalná a magyar elnökség költségvetését. A Firtl Mátyás (KDNP) és Nógrádi Zoltán (Fidesz) által jegyzett indítvány szerint összesen mintegy 34 milliárd forintot költene Magyarország három év alatt a féléves uniós elnökségre. A tervezet jövőre 8,2, a következő évre 10,4, 2011-re pedig 15,1 milliárd forintot irányoz elő az elnökségi feladatok ellátására. Ez az összeg fedezné a felkészítési és képzési költségeket, a beruházásokat és a rendezvények finanszírozását.

A Fidesz-KDNP-javaslatot a parlament európai ügyek bizottságának többsége nem támogatta keddi ülésén. A kormánypárti képviselők mellett a liberálisok is ellene szavaztak.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt tölti majd be az EU soros elnökségét. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, Magyarország 2011. január 1-jén veszi át a féléves vezetést. A tervek szerint összesen 1.000-1.200 ember venne részt a magyar elnökség lebonyolításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását