2024. április 19. - Emma

Gegesy Ferenc utódját január közepéig megválasztják

A ferencvárosi 12-es országos egyéni választókerületben (oevk) élők a legkésőbb január közepéig szavazhatnak a lemondott Gegesy Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő utódáról. Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint
2008. szeptember 17. szerda 16:52 - Hírextra
Gegesy Ferenc hétfőn értesítette az Országgyűlést arról, hogy lemond parlamenti mandátumáról. A "menetrend" szerint ezt követően Szili Katalin házelnök ad tájékoztatást az Országos Választási Bizottságnak (OVB).

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az OVB várhatóan jövő keddi ülésén tűzi ki az időközi választás időpontját, feltehetően a szokásoknak megfelelően egy vasárnapra.

E testület a jogszabályok szerint a választás idejét 72 napon túli, de a lemondáshoz képest négy hónapon belüli időpontra kell, hogy kitűzze.

A ferencvárosi oevk-iroda feladata lesz a választás lebonyolítása, kezdve a választói névjegyzék összeállításától, az értesítők, kopogtatócédulák, ajánlószelvények kiküldésén át a külképviseleti névjegyzékbe vételig.

A jelölteknek az oevk bizottságánál kell jelezniük indulási szándékukat, ám előtte az őket jelölő szervezeteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat. Eddig egyik párt sem jelezte, kit indítana a megüresedett mandátumért, igaz, ezt hivatalosan még nem is tehetnék meg a választási szerveknél.

A képviselői helyért, ahogy a négyévenként esedékes választásokon, bármely választójoggal rendelkező magyar állampolgár indulhat, aki 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt.
A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén második fordulót tartanak; ekkor az érvényességi küszöb már csak 25 százalék. Ha ezt sem érné el a választói részvétel, akkor újabb időközi választást írnak ki.
A 12-es számú oevk Ferencváros kétharmadát, jórészt a belső városrészt fedi le, és mintegy 38 ezer lakója van.

Budapest valamely választókerületében a rendszerváltás óta két alkalommal, 1991-ben és az idén tartottak időközi parlamenti választást. Az előbbi, erzsébetvárosi szavazást azért írták ki, mert a főpolgármesterré választott Demszky Gábor (SZDSZ) lemondott parlamenti mandátumáról; utóbbit pedig Deák András (Fidesz-KDNP) képviselő halála miatt tartották meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását