2024. május 10. - Ármin, Pálma

Nagy füstnek kicsi lángja

Az MDF-elnökségéért folytatott küzdelem komolyan elfajult a múlt hét vége felé. Dávid Ibolya és Almássy Kornél küzdelmébe sikerült belekavarni egy egész vagyonvédelmi céget, egy Csányi Sándort és több Fidesz-közeli személyt. Az ügy nagy port kezdett felka
2008. szeptember 16. kedd 11:55 - Ádám Péter
Az egész úgy kezdődött, hogy a múlt heti szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott egy UD Vagyonvédelmi Zrt. Nevezetű cégnél magántitok jogosulatlan megismerése és egyéb bűncselekmények miatt. A céget Horváth József, volt III/III-as biztonsági szakember vezeti, aki az Orbán-kormány idején az NBH szakmai főigazgató-helyettese volt. Rögtön miután a Fidesz koncepciós eljárást kiáltott és Szilvásy Györgyre támadt, kiszivárgott egy hír, miszerint az UD egy MDF-es politikusra is megrendelést kapott.

Almássy kontra Dávid

Almássy Kornél
A megfigyelési ügy egyik főszereplője 1976-született és civilben építészmérnök. 2001-2003 között a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke volt. 2003-tól az MDF Országos Elnökségének a tagja, 2004-től a párt alelnöke, 2005-től az MDF Budapesti Választmányának az elnöke (volt).
Pénteken aztán robbant a bomba. Almássy Kornél, az MDF elnökhelyettese és az egyik jelölt az elnöki székre sajtótájékoztatót hívott össze, amin közölte, hogy megpróbálták megzsarolni a célból, hogy lépjen vissza az elnökválasztási küzdelmektől és lépjen ki a pártból is, ha lehet. Nem telt el sok idő (úgy fél óra), amikor megjelent Dávid Iboly pártelnök is a maga verziójával. Eszerint Almássy felbérelte az UD vagyonvédelmi céget, hogy kémkedjenek az elnökasszony után és erről hangfelvétele is van, amit el is küldött az ügyészségnek további vizsgálat céljából.

Almássy Kornél persze rögtön előállt saját ártatlanságával, bár beismerte, hogy tárgyalt ugyan az UD vezetőivel, de kizárólag azért, hogy bevizsgáltassa saját lakását, továbbá közölte, hogy ő ugyan nem lép vissza a jelöltségtől. Dávid Ibolya pedig valóban felszólította egy ismerősén keresztül Almássyt, hogy álljon el a további küzdelmektől és hagyja el a párton, mivel nem tiszta eszközökkel versenyzett.

A két fél rivalizálását egyes elemzők egy esetleges MDF irányváltásnak fogják fel. Dávid Ibolya győzelme esetén a párt valószínűleg marad az eddigi nyomvonalon, de ha Almássy nyerne, akkor az Fideszhez való közeledést jelentene.

A hangfelvétel

Részlet a hangfelvételből
Tóth János: Józsi beszélt a Tombor Andrissal és kaptunk tőle egy munkát, ami igazán nagyon érdekes megosztanám veled. Tombor azt szeretné, hogy dolgozzunk az MDF-re, Dávid Ibolyára. Keresnünk kell terhelőket, mert hogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve, és Tombor azt mondja a Stumpfék állnak mögötte, ők pénzelik a váltást. Meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet. Valami alelnök van benne... valami Antal, nem Antal, hanem...
Csányi Sándor: Almássy...
T.J.: Azaz, igen... Ő és a Józsi találkozni fog a jövő héten, mert ő adja konkrétan az információ-igényét, hogy mit szeretne tőlük.
Aztán, ahogy az lenni szokott kiszivárgott a hangfelvétel is, ami nem más, mint egy telefonbeszélgetés Tóth János, az UD egyik vezetője és (mint később kiderült) Csányi Sándor, OTP-vezér között. A beszélgetésből kiderül, hogy Tóthék kaptak egy megbízást, amely szerint Dávid Ibolyára kellene rászállniuk, mivel az MDF-ben az első helyért zajlik a küzdelem és bizonyos körök Almássyt szeretnék ott látni. A hangfelvétel szerint a bizonyos körökbe beletartozik Tombor András és Stumpf István is, úgy mint megbízó és az egyik finanszírozó. Ami közös bennük, hogy mindketten a Fideszhez kötődnek és mindketten azt állítják, hogy semmi közük az ügyhöz. Csányi Sándor szintén hasonló képen nyilatkozott, az UD vezetősége pedig elismerte, hogy Almássy megkereste őket, de az MDF alelnökének verzióját igazolták.

Almássy Kornél és a Fidesz szerint a hangfelvétel csupán provokáció és csak megrendezték a felek. Ezt bizonyos biztonságtechnikai szakértők véleményére alapozzák, akik a beszélgetés lezajlásából, az említettek neveinek, szerintük szándékos kiemeléséből, valamint a felvétel elején hallható kicsengésből jutottak erre a következtetésre. Az érintettek ezt is cáfolták. A Fidesz verziója alapján az UD-vel kapcsolatos házkutatás és a hangfelvétel kiszivárogtatása egyaránt Szilvásy György titkosszolgálati miniszter keze munkája, és a legnagyobb ellenzéki párt lejáratását szolgálja. Szilvásy természetesen nem ért ezzel egyet. A hangfelvétel eredetéről Dávid Ibolya nem volt hajlandó tájékoztatást adni.

A végkifejlet

Az MDF tisztújító választmányi ülése előtt Almássy Kornél hirtelen visszalépett a jelöltségtől, miután Dávid Ibolyával fél órát tárgyalt. A jelöltségtől való elállást azonban nem indokolta meg, csak ellenfele támogatására szólított fel a pártegység megőrzésének érdekében. Egyes források szerint ez volt az ára annak, hogy ne firtassák tovább a megfigyelési ügyet. Almássy ezzel a lépéssel végleg elvágta magát a pártban. Dávid Ibolya még Almássy visszalépése előtt arról beszélt, hogy ki kell deríteni milyen gazdasági és politikai csoportok állnak a megfigyelés megrendelése mögött. Bizonyos információk szerint Almássy emberei azzal házaltak az MDF-politikusai között, hogy Almássy megválasztása esetén, nem ismertetett forrásból 2 milliárd forintnyi összeg folyna a pártba. Dávid valószínűleg erre próbált utalni.

Feltehetően ezzel vége is lesz a történetnek. Az MDF már tisztázta is Csányi Sándort, miszerint köze sincs az ügyhöz, őt csak felhívták, erről meg persze nem tehet, más kérdés, hogy az ügy átgondolásáról biztosította az őt megkereső Tóth Jánost. Érdekes lehet még a többi érintett kapcsolata az üggyel: miért pont ők szerepeltek az ominózus hangfelvételen? Vagy honnan jött volna az a bizonyos 2 milliárd forint, ami egy esetleges Almássy-győzelem esetén érkezett volna az MDF-hez? És talán a legfontosabb kérdés: kapunk-e valaha választ ezekre a kérdésekre?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását