2024. május 6. - Ivett, Frida

Magyar javaslat a távfűtés támogatására

Az Európai Parlament szocialista frakciója szeptember 16-án, kedden vitatta meg az EU klímavédelmi csomagját. Az EU 2020-ig 20%-al csökkentené üvegházgáz kibocsátásait, de a kibocsátás csökkentéséről még kemény viták folynak.
2008. szeptember 16. kedd 13:40 - Hírextra
Linda McAvan, a szocialista delegáció alelnöke bejelentette: egyetértés született abban a kérdésben, hogy ha a világ többi országa (így például az Egyesült Államok és Kína) kész maga is áldozatot hozni, akkor az EU minden további döntés nélkül automatikusan akár 30%-os csökkentést is felvállal. Az EU ezen túl szigorítja az úgynevezett emisszió kereskedelmet, vagyis minden nagyobb kibocsátónak fizetni kell az üvegházgáz kibocsátásaiért.

Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának a tagja módosító javaslatokat adott be annak érdekében, hogy a kogenerációs erőművek mentesüljenek a fizetési kötelezettség alól. A magyar szocialista képviselő elmondta, hogy ezek az erőművek előremutató hatékonysággal hasznosítják az energiát azáltal, hogy az erőműben keletkezett hőt is hasznosítják. Magyarországon a távfűtés nagymértékben ezt a hőt használja, ezért a kogenerációs erőművek támogatásával a lakosság számára oly fontos távfűtést is támogatjuk Hegyi Gyula elmondta nyugati képviselőtársainak, hogy a távfűtés Magyarországon alapvető szociális kérdés, jórészt a szerényebb jövedelműeket érinti. A szocialista frakció ennek hatására támogatásáról biztosította a magyar képviselő javaslatát, ám kérdéses, hogy a többi párt és az Európai Tanács támogatni fogja-e ezt a kezdeményezést. A szocialisták azt is javasolják, hogy a kórházak tüzelőberendezései is mentesüljenek a "klímaadó" alól. Hegyi Gyula reméli, hogy az EP összes magyar képviselője felsorakozik a távfűtés és a kórházak indirekt támogatása mellett.

A jogszabályról év végén dönt az Európai Parlament.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását