2024. április 20. - Tivadar

Bizonytalan választók márpedig nincsenek!

Alig három hónappal az amerikai elnökválasztás előtt derült ki: nem a bizonytalan szavazók döntenek Obama és McCain között, mivel ilyenek nincsenek. Egy kanadai-olasz kutatás szerint ugyanis már ők is döntöttek, legfeljebb még nincsenek tudatában.
2008. augusztus 21. csütörtök 19:50 - Hírextra

A Science című folyóiratban publikált tanulmány forradalmasíthatja a közvélemény-kutásokat. A vizsgálatot a Padovai Egyetem pszichológiai fakultásának néhány pszichológusa indította, akik Vicenza városának 129 lakóját használták "kísérleti patkányként". A polgárokat részletes pszichológiai teszteknek vetették alá, hogy feltérképezzék egy nagyon érzékeny témával - amerikai katonai repülőbázis kibővítése a közelben - kapcsolatos véleményüket.


A vicenzaiaknak elsőként világosan ki kellett nyilvánítaniuk, hogy ellenzik vagy támogatják a tervet, esetleg nem tudják eldönteni, hogyan vélekedjenek. Majd tíz kérdést kaptak, amelyekben a bázis bővítésének gazdasági, környezetvédelmi és politikai következményeiről érdeklődtek a kutatók. Ezután pedig asszociációs feladatot kaptak, amelynek során negatív és pozitív fogalmakat kellett kapcsolniuk a katonai létesítmény képéhez.


Egy hét után a tesztsorozatot megismételték. Ebből kiderült, hogy akik az első alkalommal bizonytalanok voltak, már mindannyian rendelkeztek bizonyos tudattalan irányultsággal. A határozott vélemény, amelyet a tesztsorozat végén kinyilvánítottak, mindvégig az asszociációs feladat során adott automatikus válaszokkal voltak összhangban. A vizsgálat kezdetekor határozott polgárok ellenben mindvégig megőrizték véleményüket. Esetükben az álláspontok megerősítették a tudattalan választásokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását