2024. április 26. - Ervin

Harminc milliárd a magyar EU-elnökségre

Több mint harminc milliárd forintba kerülhet a 2011-es magyar elnökség, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló ellenzéki javaslatot. Az indítványt a parlament európai ügyek bizottsága nem támogatta keddi ülésén.
2008. szeptember 16. kedd 17:17 - Hírextra
A törvényjavaslat szerint összesen mintegy 34 milliárd forintot költene Magyarország három év alatt a féléves uniós elnökségre. A tervezet jövőre 8,2, a következő évre 10,4, 2011-re pedig 15,1 milliárd forintot irányoz elő az elnökségi feladatok ellátására. Ez az összeg fedezné a felkészítési és képzési költségeket, a beruházásokat és a rendezvények finanszírozását.

A javaslat azzal is számol, hogy az elnökségi feladatokat nemcsak a költségvetésből kell majd finanszírozni, hanem a magánszféra is részt vehet vállalhat ebből.

A Firtl Mátyás (KDNP) és Nógrádi Zoltán (Fidesz) által jegyzett indítvány szerint a kormány rendeletben szabályozhatja az elnökségben részt vevők kiválasztását és javadalmazását, valamint az infrastruktúra-beruházásokat is.

A tervezet módosítaná a közbeszerzési törvényt is, annak érdekében, hogy az Országgyűlés európai ügyek bizottságának döntési joga legyen bizonyos kérdésekben.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt tölti majd be az EU soros elnökségét. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, Magyarország 2011. január 1-jén veszi át a féléves vezetést. A tervek szerint összesen 1.000-1.200 ember venne részt a magyar elnökség lebonyolításában.

A hármas elnökség másfél évében várhatóan megkezdődik az EU 2014-től érvényes költségvetésének vitája, és a lisszaboni stratégia folytatása is a feladatok között lesz, csakúgy, mint a közösség további bővítése.

A javaslatot a parlament európai ügyek bizottságának többsége nem támogatta keddi ülésén. A kormánypárti képviselők mellett a liberálisok is ellene szavaztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását