2024. május 16. - Mózes, Botond

Fantasztikus lehetőségek

Fantasztikus lehetőségek előtt áll a reumatológia - hangsúlyozta Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének (MRE) elnöke.A professzor annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az egyesület megalapításának 80. évfordulója tiszteletére szerdán kétn
2008. szeptember 16. kedd 19:33 - Hírextra
"Itt lesz többek között az Európai Reumaellenes Liga volt elnöke, valamint a szervezet jelenlegi főtitkára. A szimpóziumot Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg" - mondta Poór Gyula professzor. Mint hozzátette, ezt követi az MRE jubileumi vándorgyűlése hazai szakemberek részvételével.

"A Magyar Reumatológusok Egyesületét 1928-ban alapítottak, első elnöke Korányi Sándor híres belgyógyász-professzor volt. A nyolcvan év alatt az egyesület tevékenysége maximálisan megfelelt az alapító atyák szándékának: egyaránt szolgálta a reumatológiai betegek ügyét, a reumatológia tudományát és a reumatológusok közösségét" - emelte ki az MRE elnöke.

Ismertetése szerint a tanácskozás napirendjén két "forró" téma szerepel: egyrészt a különböző ízületi gyulladások és a csontritkulás, amelyek genetikai-molekuláris háttérrel fejlődnek ki, s amelyek kialakulásához különböző környezeti tényezők, például a kórokozók járulnak hozzá, másrészt a terápia.

"A legszerényebb becslések szerint a csontritkulás Magyarországon 900-950 ezer beteget érint az 50 év felettiek korosztályában, ez egy nagyon széles betegcsoport, ízületi gyulladásban pedig 300-400 ezren szenvednek. Ez a két betegségcsoport Magyarországon 1,2-1,3 millió embert, a lakosságnak több mint tíz százalékát érinti. Ez csupán két kiragadott példa, hiszen a reumatológiai betegségek közé tartoznak bizonyos kopások, úgynevezett korral járó degeneratív elváltozások, ami további 1,5-2 millió beteget jelent. Ezek együttesen körülbelül 3 millió beteget, a lakosság harmadát érintik" - magyarázta Poór Gyula.

Hozzátette: A közvéleményben úgy él, hogy a reumatológia idős betegek bajaival foglalkozik, az ízületi gyulladások azonban döntően a fiatalokat érintik, 30 éves kor felett kezdődnek, de kezeltek ilyen problémával kétéves gyereket is.

A szakember tájékoztatása szerint a másik kulcstéma e betegségek korszerű terápiája.
"El kell azt is felejteni, hogy ezek a betegségek nem befolyásolhatók, korán kezdődnek ugyan, de a mai lehetőségek mellett ezek az esetek jelentős részében kiválóan befolyásolhatók, s meggátolható a folyamat súlyosbodása" - mondta.

Szó esik majd a kongresszuson a biológiai terápiáról, nevezetesen arról, hogy bizonyos célzott molekuláknak a szervezetbe való juttatásával ezek a betegségek nagy mértékben - sokkal jobban, mint korábban - befolyásolhatók, a páciensek állapota sokkal jobbá tehető.

"Ez a biológiai terápia már Magyarországon is elérhető, külföldön pedig már hosszabb időre visszatekintő tapasztalatok állnak a rendelkezésre" - magyarázta Poór Gyula.

Mint kifejtette, a biológiai mellett génterápiáról is szó esik majd. Ennek során bizonyos vírusokat juttatnak be a szervezetbe, amelyek a gének módosítását teszik lehetővé.

"Azt gondolom, hogy ez is eljut a hazai reumatológiába. Magyarországon ennek még nem jött el az ideje, de nekünk nemcsak a jelennel, de a jövővel is foglalkoznunk kell. Fantasztikus lehetőségek előtt állunk" - hangsúlyozta a professzor, hozzátéve, hogy kizárólag kipróbált, egyértelműen pozitív eredményeket adó módszereket ismertetnek, semmilyen vitatott eljárásról nem esik majd szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását