2024. április 29. - Péter

DNS-teszttel a kutyagumi ellen

Egy izraeli önkormányzat illetékesei a tudomány eszközeivel vették fel a harcot az utcákat elborító kutyaürülék ellen: a kutyák DNS-adatbázisának felállításába fogtak.
2008. szeptember 16. kedd 17:54 - Hírextra
Tel-Aviv egyik külvárosa, Petah Tikva a héten indította el a féléves kísérleti programot, amelynek során a gazdáknak el kell vinniük ebeiket valamelyik illetékes állatorvoshoz, ahol DNS-mintát vesznek az állatok nyálából.

Az imígyen felépülő adatbázisból aztán könnyű lesz azonosítani a notórius kutyagumi-hátrahagyókat, akik komoly bírságra számíthatnak.

Az ürüléknek kihelyezett zacskókat használók viszont jutalomban részesülnek: kutyaeledel-jegyet és játékokat kaphatnak kedvenceik számára.

"Az a célom, hogy érintetté váljanak a helyiek, és megértsék, hogy együtt tisztává tehetjük környezetünket" - magyarázta Tika Bar-On, a város vezető állatorvosa, akinek a fejéből az adatbázis ötlete kipattant.

A DNS-adatgyűjtemény ezen felül segítheti az állatorvosok munkáját a genetikai betegségek felismerésében, a fajtatisztaság megállapításában, kiszűrhetővé válnak a kóbor állatok, és kiváltja az azonosító csip beültetését is.

"A határ a csillagos ég" - fogalmazott lelkesen a bázis hasznáról a doktornő, aki szerint a lakosok pozitívan álltak a kezdeményezéshez, és siker esetén a módszer meg is honosodhat a városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását