2024. április 25. - Márk

Újabb evolúciós elmélet bukhat

A déli kontinensek röpképtelen madarai - az afrikai strucc, az ausztrál emu és kazuár, a dél-amerikai nandu és az új-zélandi kivi - nem egy közös röpképtelen ős leszármazottjai. Mindegyikük külön-külön vesztette el repülési képességét, derítette ki a flor
2008. szeptember 15. hétfő 06:55 - Hírextra
A kutatás eredményeiből, amelyek a Proceedings of the National Academy of Sciences internetes kiadásában jelentek meg, számos következtetést lehet levonni. Először is, hogy a futómadarak genetikailag sokkal közelebb állnak repülő rokonaikhoz, a tinamukhoz, mint a többi futómadárhoz, állítja Edward Braun zoológusprofesszor. Másodszor, hogy a futómadarak párhuzamos evolúció eredményeként jöttek létre, azaz a különböző fajok különböző élőhelyeken ugyanazt az evolúciós ösvényt bejárva alakultak ki.

Ezelőtt a futómadarakat a vikariáló fajok példájaként szokták felhozni. Ez a fogalom azt jelenti, hogy egy faj földrajzilag kettő vagy több alcsoportra válik szét, amelyek aztán külön-külön evolúciós útvonalat bejárva különbözővé válnak. A tudósok eddig azt feltételezték, hogy a futómadarak közös, röpképtelen őse a Gondwana szuperkontinensen élt, majd miután az Afrikára, Dél-Amerikára, Ausztráliára és Új-Zélandra szakadt szét, külön-külön fejlődtek tovább és evolúciósan szétváltak.

Braun szerint a most kapott ismeretek alapján nagyon valószínű, hogy a futómadarak ősei a déli kontinensek közt sokkal egyszerűbb módon oszlottak szét, miután a Gondwana szétesett: repültek. Még magyarázatra vár azonban, hogyan alakultak ki ennyire eltérő környezetben ennyire hasonló madarak?
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását