2024. április 29. - Péter

Rontja a gyerek képességeit az anya alkoholizmusa

Probléma lehet annak a gyereknek az értelmi, nyelvi képességeivel, aki az úgynevezett magzati alkohol szindrómában szenved. A betegség az anya terhesség alatti túlzott alkohol fogyasztásából alakulhat ki; már egy deciliter bornál több elfogyasztott alkoho
2008. szeptember 15. hétfő 06:30 - Hírextra
A várandós kismamáknak naponta egy deciliter bornál többet nem ajánlatos elfogyasztaniuk - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem docense, megjegyezve: a legjobb, ha a terhesség alatt egyáltalán nem isznak alkoholt a leendő anyukák, az ugyanis idegméreg.

Beke Anna hozzátette: az alkoholfogyasztás a legkomolyabban a terhesség 19-20. hetében hat a magzatra, amikor a kismama talán még nem is tudja, hogy gyermeket vár. Aki teherbe kíván esni, inkább ne igyon alkoholt - hangsúlyozta.

A magzati alkoholszindrómában szenvedő babák csecsemőkorukban is nehezebben kezelhetők, elhúzódó a fejlődésük, később pedig kognitív és nyelvi nehézségek, komoly szenzomotoros és koordinációs problémák léphetnek fel náluk - magyarázta a Semmelweis Egyetem docense.

Az ilyen gyerekeknél kialakulhat figyelem- és alvászavar, ügyetlenebbül írhatnak, mint társaik, kevésbé kitartóbbak, ha feladatot kell megoldaniuk, és nagyon szórt a teljesítményük - közölte Beke Anna.

A szakértő figyelmeztetett arra is, hogy az alkoholfogyasztás korai vetélést okozhat: az alkoholista nők 14 százaléka így veszti el magzatát. Az alkohol azért is veszélyes, mert az anyatejbe kerülve bizonyos hormonok működését is befolyásolja, vagyis később is hatással lehet a gyermek egészségére.

A magzati alkoholszindrómával született gyerekeknél gyengébb az immunválasz és rosszabb a májuk anyagcseréje is. Magyarországon sok ilyen baba születik, de nem lehet tudni, pontosan mennyi - mondta Beke Anna.

A Semmelweis Egyetem docense hozzáfűzte: röviddel születésük után a csecsemőkön már megmutatkoznak a szindróma jelei. Egy alkoholista édesanya, mivel szervezetéből hiányoznak bizonyos vitaminok, általános alultápláltsági állapotba kerülhet, ennek következtében pedig retardált, rosszul fejlődő lehet a magzata.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását