2024. április 27. - Zita

Populista kampány Ausztriában

Ha érvényesül a szavazatokért vetélkedő ausztriai pártok akarata, a szeptember végi parlamenti választás előtt négy nappal szociális juttatások formájában valóságos "aranyeső" hullhat az osztrákokra.
2008. szeptember 15. hétfő 06:35 - Hírextra
A törvényhozás rendkívüli ülésén a szavazók kegyeit kereső pártok nem kevesebb, mint 52 törvénykezdeményezést nyújtottak be a különböző támogatásokról és kedvezményekről. A javaslatokból 26-ot megvitatásra el is fogadtak, és a parlament szeptember 24-én szavaz majd véglegesen róluk. A hét végi osztrák sajtóban idézett szakemberek becslése szerint a "választási cukorkás zacskók" összesített értéke eléri a tízmilliárd eurót.

A rendkívüli ülés összehívását a szociáldemokrata párt préselte keresztül, és sikerült is elérnie, hogy tíz nap múlva a parlament utolsó plenáris tanácskozásának napirendjén szerepeljen ötpontos, főleg az árak emelkedését ellensúlyozni hivatott intézkedéstervezete.

A pirosak szociális indítványában, amelynek költségvonzatát 1,3-1,86 milliárd euróra becsülik, szerepel egyebek között az egyetemi tandíjak eltörlése, amelyre a párt már a 2006-os választási hadjáratban ígéretet tett, de a koalíciós alkudozás során visszalépett tőle. A javaslat értelmében a meredeken dráguló élelmiszerek áfáját a mostani tízről öt százalékra csökkentenék, bevezetnék a 18. életévüket be nem töltött gyerekek után járó 13. havi családi pótlékot, meghosszabbítanák a főképpen kétkezi munkát végzők, 45 éven át járulékot fizetők korai nyugdíjba menésének kedvezményes lehetőségét, és emelnék az ápolási támogatásokat.

A csomagot Werner Faymann közlekedési miniszter, az SPÖ kancellárjelöltje a közelmúltban terjesztette elő, alaposan meglepve a legfőbb vetélytársnak számító néppártot. Ezáltal a szociáldemokraták nemcsak átvették - hónapok óta először - a vezető helyet a felmérésekben, de egy helyben topogásra kényszerítették a konzervatív-kereszténydemokrata értékeket valló feketéket. Ráadásul az SPÖ-listavezető közölte, hogy a kormánymegállapodást felrúgva akár az ellenzéki pártokkal is összefognak, ha az indítvány parlamenti jóváhagyásához az szükséges.

A szociális intézkedések szokatlanul gyors keresztülvitelével az SPÖ egyfajta jóvátételt is kíván nyújtani az előző választási kampány során tett ígéreteinek be nem tartásáért.

A kilátásba helyezett szavazási szándékok alapján igencsak tarka párttámogatottság van kibontakozóban az egyes kezdeményezések mögött. Az ellenzéki pártok nem adják ingyen voksaikat, a színfalak mögött zajló egyeztetéseken ellentételezésként követelik saját javaslataik felkarolását is. Várható, hogy a végső szavazáskor fölöttébb változatos, alkalmi szivárványkoalíciók jönnek majd létre.

Kovács László, az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa az uniós pénzügyminiszterek hét végi nizzai találkozóján figyelmeztette az osztrákokat, hogy az EU-rendelkezések értelmében egy ország legföljebb csak két termékcsoportban alkalmazhat 15 százalékosnál alacsonyabb forgalmi adókulcsot. Mivel az alpesi ország már korábban kimerítette a "kvótáját", ha most újabb csökkentést kíván bevezetni, az előző kettő közül az egyik intézkedést vissza kell vonnia.

Roppant élesen kelt ki a pártok választási költekezése ellen az osztrák számvevőszék elnöke. Kifejtette, hogy a felelőtlen ígéreteikkel nem csak a mostani 0,5 százalékos költségvetési hiányt fogják ismét felduzzasztani - és ezzel eljátszani a 2010-re tervezett nagyszabású adóreform lehetőségét -, de a váratlan kiadásoknak köszönhetően az államadósság szintje is könnyen a hazai össztermék 60 százaléka fölé emelkedhet.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását