2024. április 26. - Ervin

Nyilvánosságra kell hozni a megállapodásokat

Nyilvánosságra kell hozni a kétoldalú megállapodásokat, ez igaz lehet az amerikai vízummentességi programhoz kapcsolódó egyezményekre is - mondta Nikiforos Diamandouros európai ombudsman hétfőn az MTI-nek.
2008. szeptember 15. hétfő 18:46 - Hírextra
Az egyeztetések egy bizonyos szintjén szükség van arra, hogy megfelelő távolságot tartsanak a tárgyaló felek a nyilvánosságtól, annak érdekében, hogy sikeresek legyenek a megbeszélések. Azonban ha megszületik egy megállapodás, akkor azt teljes egészében nyilvánosságra kell hozni - közölte az amerikai vízummentességre vonatkozó kérdésre válaszolva, általánosságban nyilatkozva Nikiforos Diamandouros.

A nemzetbiztonsági kérdéseket tartalmazó megállapodások egy részét is nyilvánosságra lehet hozni megfelelő adatvédelmi vizsgálat után - tette hozzá.

Nikiforos Diamandouros kiemelte: nincs konkrét információja az Egyesült Államok és az európai tagországok közötti vízummentességi egyeztetésekről, és ezeket hivatalból nem is vizsgálhatja.

Európai ombudsmanként így nem valószínű, hogy foglalkozik majd a kérdéssel abban az esetben, ha a tagországokban nem hozzák nyilvánosságra a vízummentességhez szükséges megállapodásokat - mondta.

A vízummentességi programhoz csatlakozó országoknak alapvetően két egyezményt kell megkötniük az Egyesült Államokkal: a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről és a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást. Az előzőt már aláírta Magyarország, a második egyezményről még tárgyalnak a felek.

Az európai ombudsman arról is beszélt az MTI-nek, hogy azért látogatott Magyarországra, hogy egyrészt elmélyítse az együttműködést a magyar biztosokkal, másrészt bemutassa az állampolgároknak hivatalát. Az emberek jó része ugyanis nem tudja, hogy európai szinten is működnek ombudsmanok. Elsősorban azok ismerik az intézményt, akik az európai intézményekkel kapcsolatba kerülnek, és ezekkel a hivatalokkal problémáik vannak - tette hozzá.
Nikiforos Diamandouros szerint a magyar ombudsmani rendszer jól működik, főként a többi új tagállaméval összehasonlítva. Ennek elsősorban történelmi okai vannak - mondta a biztos.

Szerinte a magyar ombudsmani rendszer nem teljesen független, hiszen a hivatalok költségvetését a parlamentnek kell megszavaznia. Ezzel együtt azonban nincs arra vonatkozó információ, hogy probléma lenne a magyar ombudsmanok függetlenségével - mutatott rá.

Kitért arra: az lenne az ideális, ha újra lenne Magyarországon adatvédelmi biztos. Ennek az ombudsmannak ugyanis egyre növekvő szerepe van, hiszen egyre több adatvédelmi kérdés vetődik fel. Az adatvédelmi biztos megválasztása része annak, hogy teljes demokráciáról lehessen beszélni - mondta Nikiforos Diamandouros.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását