2024. május 2. - Zsigmond

Minden a tervek szerint halad

A tervek szerint halad az Európai Unió bővítése, Szerbia már jövőre tagjelölti státuszt kaphat - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten.
2008. szeptember 15. hétfő 23:26 - Hírextra
Minden a tervek szerint alakul az EU bővítéssel kapcsolatban. Horvátország 2009-ben lezárhatja a tárgyalásokat, Szerbia pedig tagjelölti státuszt kaphat. Ukrajna is rendkívül fontos az Európai Unió számára, hiszen a keleti szomszédságpolitika fontos szerepet tölt be a közösség számára, erre rámutatott a grúz-orosz konfliktus is - mondta José Manuel Barroso a parlamenti pártok részvételével rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy nem ért egyet a hidegháborús politikai blokkokkal: ha egy ország az Európai Unió tagjává akar válni, akkor meg biztosítani kell a jogot neki arra, hogy csatlakozzon. "Hideg fejekre", nem hidegháborúra van szükség - tette hozzá.

Amikor Oroszországról esik szó, akkor különböző érzékenységgel lehet találkozni a különböző tagállamokban. A jelenlegi "posztszovjet" időkben épp ezért meg kell találni a megfelelő eljárást Oroszországgal kapcsolatban, az Európai Uniónak közös álláspontot kell kialakítani a kérdésben - hangsúlyozta a politikus.

A magyar belpolitikai helyzetet értékelve José Manuel Barroso kiemelte: a múltban azok az országok tudtak érdemben hozzájárulni az európai értékekhez, amelyekben az európai kérdésekben közös álláspontot tudtak kialakítani a pártok. Az európai értékeket valló pártoknak szerinte közös platformot kell találniuk, mert ha nem ezt teszik, akkor felerősödhetnek a szélsőségesek.

Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó szerint a lisszaboni stratégia és az unió bővítésének kérdésében mindig egyetértés volt a magyar pártok között. Egyetértés van abban is, hogy közösen kell készülni a 2011-es uniós magyar elnökségre. Magyarország felelős és kiszámítható partner szeretne lenni - hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Herényi Károly, az MDF képviselőcsoportjának vezetője szerint csak akkor lehet sikeres az Európai Unió a globális versenyben, ha erős a közösség. Egyelőre azonban hiányzik az az európai identitás, amely a legerősebb kohéziós erőt jelentené - mondta a politikus. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint pártja számára különösen fontos a közös energiapolitika. Hozzátette: az energiabiztonság a közép-európai országok számára a biztonságot, a jövőt jelentő kérdés.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője kiemelte: a Nabucco-projektet fel kell gyorsítani annak érdekében, hogy Oroszország hasonló projektjeivel versenyre lehessen kelni. Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy Magyarország számára komoly megerősítést jelentett José Manuel Barroso kiállása a közös energiapolitika mellett.

Eörsi Mátyás (SZDSZ), az európai ügyek bizottságának elnöke szerint sok szó esik ugyan a közös uniós energiapolitikáról, a gyakorlatban kevés dolog történik. Németh Zsolt (Fidesz), a külügyi bizottság elnöke arról beszélt, hogy augusztus 8-a egy új időszámítás kezdete, és a grúz-orosz konfliktus meghatározza majd az EU-orosz kapcsolatokat a következő években.

José Manuel Barroso az elhangzottakra reagálva kiemelte: az energiatakarékosság és a források diverzifikálása a legjobb megoldás az energiabiztonság növelésére. A diverzifikálás azt is jelenti, hogy csökkenjen az EU gáz- és olajfüggősége, teret engedve a nukleáris és a megújuló energiának - húzta alá.

Az európai politikus az Európai Technológiai és Innovációs Intézet igazgatótanácsának alakuló ülésére érkezett Budapestre. José Manuel Barroso a magyar miniszterelnök mellett találkozott a köztársasági elnökkel és a házelnökkel is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását