2024. április 26. - Ervin

"Maradjunk realisták"

A kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis kétségeit fejezte ki a jamaicai Usain Bolt pekingi szuperteljesítményével kapcsolatban, bár egészen konkrét doppingvádakat nem fogalmazott meg.
2008. szeptember 15. hétfő 10:47 - Hírextra
"Lehet, hogy ő minden idők legnagyobb atlétája. De ostobának kell lenni, ha az ember nem teszi fel a kérdést: miként lehet, hogy valaki az egyik évben 10.03 mp-t fut 100 méteren, következő esztendőben pedig már 9.69-et?" - nyilatkozott Lewis a Sports Illustrated című lapnak.

A nemzetközi szövetség (IAAF) által 1999-ben az Évszázad atlétájának választott amerikai klasszis szerint Bolt nem mondhatja, hogy ő a legnagyobb, ha két év múlva elkapják.

"Maradjunk realisták és nézzük végig a listát: Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Tyson Gay és a két jamaicai, Bolt, illetve Asafa Powell. Hat ember, aki 9.80 mp alatt futott. Három közülük megbukott, egy negyediket pedig egy évre eltiltottak" - elemezte a helyzetet a 47 éves Lewis (igaz, Maurice Greene-t kihagyta a felsorolásból - a szerk.), aki kitért a doppingellenőrzés körülményeire is.

"Büszke vagyok Amerikára, mert jelenleg mi rendelkezünk a legjobb ellenőrzési módszerekkel és a legátfogóbb doppingellenes programmal. Ugyanakkor egy olyan országban, mint Jamaica, nem lehet előzetes bejelentés nélkül megvizsgálni a versenyzőket, ezért hónapokig kontroll nélkül készülhetnek. Nem vádaskodni akarok, de ne várjon vetélytársaihoz hasonló megbecsülést az, aki más szabályok szerint él" - jelentette ki Lewis, aki az 1988-as olimpia előtti doppinggyanús eseteivel kapcsolatban feltett kérdésre is válaszolt: "Ez tipikusan olyan eset volt, amikor egyesek megpróbálnak a semmiből ügyet kreálni. A három pozitív tesztem oka egy megfázás elleni gyógyszer, ami tiltott stimulánst is tartalmazott, mint később kiderült. Nem tettem semmi rosszat, s ez be is bizonyosodott."

Lewis kitért Lamine Diack egy nyilatkozatára is. Az IAAF-elnök azt mondta, szerinte Bolt három pekingi olimpiai aranyérme nagyobb teljesítmény, mint Lewis 1984-ben, Los Angeles szerzett négy első helye, mivel a jamaicai mindegyiket világcsúccsal érte el (100 m: 9.69 mp, 200 m: 19.30 mp, 4x100-as váltó: 37.10 mp).

"Küldtem egy e-mailt Diacknak, melyben kifejtettem ezzel kapcsolatos véleményemet. Először is egy ilyen kijelentés hiba az ő szájából. Beszéljen Boltról eredményei fényében. Másodszor a sportág egyik legnagyobb problémája amúgy is, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a világrekordoknak. Erre jön az IAAF elnöke és ő is a világcsúcsokról beszél.

A sport mégiscsak a versengésről szól. Össze lehet minket hasonlítani, mint sprintereket, de én éppen arra vagyok a legbüszkébb, hogy a futás mellett távolt is ugrottam. Most egyetlen olyan atlétát sem talál a Földön, aki mindkettőt csinálná. Ráadásul én mindig is azt hangoztattam, hogy sprintszámokat is vállaló távolugró vagyok és nem fordítva" mondta az amerikai sztár, aki 100-on 9.86 (1991), 200-on 19.75 mp-es (1983), míg távolban 8,87 méteres (1991) egyéni legjobbal zárta karrierjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását