2024. május 5. - Györgyi

Magyarországra érkezik a Világharmónia Futás

Az "ép testben ép lélek" gondolata még a mai rohanó világban is képes nagy tömegeket megmozgatni. Szerdán érkezik Magyarországra a Világharmónia Futás (World Harmony Run) európai szakasza, amely az idén március 27-én Rómából indult el.
2008. szeptember 15. hétfő 17:21 - Hírextra
A tavaly eltávozott indiai születésű spirituális vezető, művész és békeharcos, Sri Chinmoy által 1987-ben elindított mozgalom, a világ legnagyobb váltófutása, amelynek célja, hogy a nemzetközi barátságot és egyetértést hirdesse. Az idei rendezvénynek különös jelentőséget ad, hogy éppen az olimpia évében kerül rá sor, egy olyan esemény után, amelyet számos konfliktus árnyékolt be, különösen az olimpiai láng világkörüli útjának idején.

A Világharmónia Futás harmóniát jelképező fáklyáját nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A 49 európai országon áthaladó nemzetközi váltó tagjai összesen 24.000 kilométert futnak. A váltó célállomása Prága lesz október 6-án. A szervezők a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan Európában 500.000 ember részvételére számítanak.

A nemzetközi váltóhoz lakóhelyéhez közel bárki csatlakozhat egy pár lépésre, néhány utcahosszra vagy akár kilométerekre is, itt valóban a "részvétel" a fontos. A futókat minden településen helyi harmóniafesztiválokon köszöntik, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet eszközeivel fejezhetik ki a helyi közösségek a harmónia iránti törekvésüket és elkötelezettségüket.
Magyarországon szeptember 17. és 23. között halad át a váltó

Sopron-Pápa-Oroszlány-Tatabánya-Budapest-Salgótarján útvonalon. A hazai útvonal hossza 412 kilométer. A budapesti fogadóünnepségre szeptember 21-én 11 órakor az Olimpikonok terén kerül sor neves olimpiai bajnokok részvételével.

"Ez a rendezvény nem elsősorban a futásról szól. Fel akarjuk hívni az emberek figyelmét, hogy bárki, tehet egy lépést a harmóniáért, akár futó, akár nem. Célunk, hogy minél szélesebb körben megmozgassuk elsősorban a gyerekeket. A világ jövője szempontjából nagyon fontos, hogy egyéni és közösségi harmóniára neveljük őket. Meg kell ismerniük, és el kell fogadniuk a világ összes népét, összes kultúráját. Ez programunk lényege." - mondta Székely Máté a hazai rendezvénysorozat főszervezője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását