2024. május 10. - Ármin, Pálma

Döntöttek a honvédség létszámának növeléséről

Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Honvédség létszámának ezer fős növeléséről szóló határozatot hétfőn; ezzel 24.950 főre emelkedett a honvédség létszáma. A rendszerváltás óta először indítványoz honvédelmi miniszter a honvédség létszámemelésére vonatkozó
2008. szeptember 15. hétfő 18:01 - Hírextra
Kifejtette, hogy az ezerfős bővítést több feladat is indokolja. Egyrészt a NATO stratégiai légiszállítási kezdeményezése, amelynek keretében a tagállamok megállapodtak, hogy közösen vásárolnak szállító repülőgépeket, és ezeket közösen üzemeltetik.

Magyarországnak ebben kiemelt szerepe lesz - hangsúlyozta -, hiszen Pápán létesül majd ennek a programnak a bázisa, ahol biztosítani kell a repülők fogadásának és kiszolgálásnak a feltételeit - jegyezte meg Szekeres Imre.

Másrészt - mint folytatta - a légiforgalmi biztonság is indokolja a létszámnövelést. Elmondta, a Tubesre tervezett lokátor építése nem kezdődhetett meg időben, a 2008-as üzembe helyezés késik, továbbra is rendszerben kell tartani a régi, elavult radarrendszert.
A harmadik ok a honvédelmi miniszter szerint a tartalékképzés.

Keleti György (MSZP), a honvédelmi bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság támogatja az előterjesztést. Hangsúlyozta azonban, hogy a Pécs közelébe tervezett lokátorállomás telepítésének mielőbb meg kell kezdődnie.

Simicskó István (KDNP) felszólalásában rámutatott, hogy mind béke-, mind pedig mozgósítási időszakban ekkora a létszáma, amely tartalék nélkül korántsem olyan jelentős.

Kiemelte, hogy 2002-ben 45 ezer fő volt a honvédség létszáma, amelyet hat és fél év alatt megfeleztek, és megszüntettek például kiképzőközpontokat, felszámolták a tüzérséget.

Véleménye szerint változtatni kell azon, hogy az Országgyűlés a Magyar Honvédség létszámának csak a felső határát határozza meg, ugyanis - mint kifejtette - egy alsó és egy felső korlátot egyaránt megszabó szemléletet kellene kialakítani.

A KDNP frakciója végül tartózkodott a szavazásnál; a képviselők 330 igen, 1 nem és 27 tartózkodás mellett fogadták el határozatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását