2024. április 27. - Zita

Az új 200 forintoson is a diósgyőri várat látnák szívesen

Legyen a tervezett 200 forintos pénzérmén is a diósgyőri vár, ezt szeretnék a miskolciak és a diósgyőriek, akik emiatt aláírásgyűjtésbe kezdenek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felhívására októberben internetes szavazáson döntheti el a lakosság, hogy mit ábr
2008. szeptember 15. hétfő 19:20 - Hírextra
A papír kétszázason a diósgyőri vár látképe látható, a miskolciak sokasága ezt továbbra is szeretné látni a tervezett érmén - mondta Szinay Attila, az Első Miskolci Társaskör Alapítvány egyik alapítója, városi képviselő.

A Magyar Nemzeti Bank döntése alapján október elején interneten és telefonon lehet majd szavazni a tervekről.

Az MNB monetáris tanácsa idén júniusban döntött úgy, hogy a jelenlegi kétszázas bankjegyet 2009-ben érme váltja fel. A műszaki paramétereket, vagyis az érme anyagát, méretét, súlyát és kialakítását szakmai és civil szervezetekkel közösen határozták meg. Az egyeztetések alapján eldőlt, hogy az új kétszázas két eltérő fém ötvözetéből összeállított érme lesz. Hasonlít majd a mostani százasokra, de kívül lesz a sárga, és belül az ezüst színű ötvözet. Az új kétszázas a jelenleg forgalomban lévő érméknél nagyobb lesz, vagyis a mostani ötven forintos méretét is meghaladja majd.

Szinay Attila elmondta: igen sok miskolci lakos megkeresésére reagálva, aláírásgyűjtésbe kezdenek azért, hogy a diósgyőri vár képe kerüljön fel az új fizetőeszközre is, ezt tudatják MNB-vel is.
A tervek szerint a 200 forintos érme átmérője 28,3 milliméter, súlya 9 gramm, peremvastagsága 2 milliméter lesz, peremén a látáskorlátozottak számára megkülönböztetést megkönnyítő recézés lesz.
Az előlappal kapcsolatban több látványterv készült, amelyeket neves szakértők is véleményeztek. Most a nagyközönségen a sor: 2008 októberében az interneten lehet majd szavazni a jegybank honlapján (www.mnb.hu, www.forint.hu) illetve telefonon a 06-340-121212-es számon.

Az érme végleges előképe az lesz, amelyikre a legtöbb voks érkezik, az új fémpénz leghamarabb 2009 első felében kerülhet forgalomba, míg a papír kétszáz forintos - várhatóan a jövő év végéig - szintén törvényes fizetőeszköz marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását