2024. április 25. - Márk

Villamosfejlesztési projekt Brüsszel előtt

A debreceni villamoshálózat fejlesztése az első nagyprojekt, ami kikerült Brüsszelbe - közölte Pajna Zoltán, a cívisváros alpolgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 15. hétfő 19:26 - Hírextra
Pajna Zoltán bejelentette: néhány nappal korábban a kedvezményezett konzorcium - a városi önkormányzat és a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. - nevében aláírta a projekt megvalósítását finanszírozó támogatási szerződést, s jóváhagyásra átadta a Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezetnek.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány határozatban döntött a nagyprojekt támogatásáról, s ezt követően került sor a támogatási szerződés aláírására.

A debreceni 2-es villamosvonal kiépítésére és villamoskocsi-beszerzésre vonatkozó támogatott projekt 17,569 milliárd forint értékű, amelyhez az EU 13,4 milliárd, a magyar kormány 2,362 milliárd forint támogatást nyújt. A város önkormányzata 1,806 milliárd forint önrésszel járul hozzá a beruházáshoz. A program brüsszeli jóváhagyása október közepére várható - tette hozzá Pajna Zoltán.

A beruházás keretében 7,8 kilométer új vasúti pályát építenek Debrecenben. A pályaszakasz kétharmada úgynevezett zöld pálya lesz, vagyis füves területen futnak majd a sínpárok - közölte Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve: a 18 villamoskocsi legyártására vonatkozó pályázati dokumentációt eddig négy cég vásárolta meg.

A villamosok 34 méter hosszúságúak lesznek, 12,5 méterrel hosszabbak, mint a jelenlegi debreceni kék-sárga villamoskocsik.

Az új villamosok 2010 decemberétől járnak majd Debrecenben, a 2-es új vonalán - mondta Pajna Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását