2024. május 3. - Tímea, Irma

Agysorvadáshoz vezethet!

A vegetáriánus étrend egészségtelen is lehet - figyelmeztetnek brit orvosok, akik megállapították, hogy a húst egyáltalán nem fogyasztók körében hatszor nagyobb az agysorvadás kialakulásának veszélye.
2008. szeptember 15. hétfő 10:28 - Hírextra
A legnagyobb veszélynek a semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztó vegánok, illetve a vegetáriánusok vannak kitéve, mert az agy számára létfontosságú B12 vitamin legfontosabb forrása a hús - elsősorban a máj -, valamint a tej és a hal.

A B12 vitamin hiánya emellett vérszegénységet és az idegrendszer gyulladását is okozhatja. A vegetáriánus étrend nem tartalmaz elég B12 vitamint, amelyhez leginkább a kovászból jutnak hozzá ennek az étrendnek a hívei.

A vegetáriánus étrend és az agyzsugor kialakulása közötti kapcsolatra az Oxford Egyetem kutatói jöttek rá, akik 107, 61 és 87 év közötti embert figyeltek meg; memóriateszteket, fizikai ellenőrzést és agyi MRI vizsgálatokat végeztek rajtuk.

Az önkénteseken öt év elteltével megismételték a vizsgálatokat - ekkor derült ki, hogy azoknál volt a legnagyobb az agyzsugorodás veszélye, akiknek a szervezetében a legalacsonyabb volt a B12 vitamin szintje. E kutatás eredménye megerősíti azokat a korábbi következtetéseket, amelyek az agysorvadást kapcsolatba hozták a B12 vitamin alacsony szintjével.

Alkohol és elhízás

Az agysorvadás veszélyét az alkohol is növelheti: egy kutatásból, amelynek során 1800 ember agyát vizsgálták, kiderült, hogy aki hetente 14 italnál többet fogyaszt, 1,6 százalékkal nő a kór kialakulásának esély. A legnagyobb veszélynek a hetvenes éveikben járó nők vannak kitéve.

Az Alcohol and Alcoholism című szaklapban megjelent tanulmány szerint a bor kevésbé ártalmas ebből a szempontból, mint a sör. A sörfogyasztóknál a hippokampusz - az agynak az összetett információk, események memorizálásában kulcsfontosságú szerepet játszó része - tíz százalékkal kisebb, mint a borbarátoknál.

Az agysorvadáshoz hozzájárulhat emellett a túlsúly is - ezt már svéd kutatók állapították meg, akik 300 nő agyi vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy a kórban szenvedők átlagos testtömeg-indexe 27 (20-25 között normális, 20 alatt sovány, 25 fölött túlsúlyos, 35 felett kórosan elhízott valaki).

Azt is megállapították, hogy a testtömeg-index minden egypontos emelkedése 13-16 százalékkal növeli az agysorvadás kockázatát.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását