2024. május 14. - Bonifác

Patinás hintók a keszthelyi hintómúzeumban

Mária Valéria főhercegnő és II. Erzsébet is használója volt azoknak a kecses lovas hintóknak, amelyek a keszthelyi Hintómúzeumban láthatók számos érdekes lóvontatású közlekedési eszköz társaságában.
2008. szeptember 14. vasárnap 18:05 - Hírextra
Vasárnap mutatták be a Helikon Kastélymúzeum részeként üzemelő intézményben azt a két hintót, amelyet a Szerencsejáték Zrt. hárommillió forintos adományából újítottak fel a múzeum restaurátorai.

Az 1890-ben Bécsben készült, nyitható tetejű utazó kocsi egykoron Mária Valéria főhercegnőt szállította, az 1900-ban ugyancsak az osztrák fővárosban gyártott hercegi parádéskocsi - összesen már csak három van belőlük a világon - "testvére" pedig nemrég II. Erzsébet királynőt utaztatta - mondta a járművek bemutatásaként Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A Balaton-parti kiállítóhelyen 2004-es megnyitása óta 40 lóvontatású eszköz, vagyis kocsi, hintó és szán látható, további tíz várakozik még arra, hogy értő kezek ismét felújítsák. A múzeum ritka darabjai között akad olyan, amely Ferenc Ferdinándot, egy másik pedig Rudolf trónörököst vitte útjaira.
Nem véletlen az osztrák kötődés, ugyanis amikor 1995-ben elkezdték összegyűjteni a kiállítási darabokat, számos járművet Bécsből vásárolt a keszthelyi kastélymúzeum Werner Guster gyűjtőtől, akinek nagyapja a monarchia idején a spanyol lovas iskola utolsó parancsnoka volt. Czoma László ennek kapcsán azt is elárulta, a császárság-királyság felbomlása után 1752 kocsit árvereztek el az új köztársaságban, vagyis a rendszerváltáskor ott is lecserélték a járműparkot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását