2024. április 19. - Emma

"Bűnös város ez is"

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint egyes statisztikai adatok kiragadása nem alkalmas egy város kriminalisztikai fertőzöttségének leírására, az ORFK szerint ugyanis az ismertté vált bűncselekmények csak egy része befolyásolja a lakosság szubje
2008. szeptember 13. szombat 07:22 - Hírextra
Az MTI annak apropóján kereste meg az ORFK-t, hogy a HVG az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) adatainak felhasználásával összeállította a magyar városok kriminalisztikai toplistáját. Eszerint az ország egészét tekintve a megyei joggal rendelkező 23 város közül Békéscsabán regisztrálták tavaly a legtöbb közvádas bűncselekményt.

A rablások számát tekintve ugyanakkor Miskolc viszi a prímet, a dunántúli megyeszékhelyek legfertőzöttebbjének számító Pécsett pedig a HVG kimutatása szerint 2007-ben több bűncselekményt követtek el, mint Székesfehérváron és Tatabányán együttvéve.

A HVG felhívta a figyelmet arra, hogy a 2007-es érdi bűnügyi statisztikában 1.800 ügyként regisztrálták egyetlen személy által elkövetett cd-hamisítási sorozatot, Békéscsabából pedig egyetlen kamionos okirat-hamisítási bűncselekmény-sorozat csinált listavezetőt.

"Egy város kriminalisztikai fertőzöttségére, a helyi bűnözés jellemzőinek leírására nem elegendő egy kiragadott adat alapján levont következtetés. Az egyes települések értékelésénél figyelembe kell venni azt is, hogy az egységes nyomozóhatósági és ügyészségi statisztika +követő jellegű+, vagyis a nyomozás befejezésekor gyűjti az adatokat a bűncselekményekről és azok elkövetőiről, így előfordulhat, hogy akár több évvel korábban elkövetett bűncselekmény-sorozat miatt kerül valamely település a +bűnös városok aktuális toplistájára+" - írta az ORFK válaszlevelében.

Mint írták, az egyes városok, települések bűnügyi fertőzöttségének vizsgálatakor hosszabb távú idősorokat kell áttekinteni, hogy az áthúzódó ügyek ki tudják egyenlíteni egymást. Hozzátették: figyelembe kell venni továbbá a vizsgált település földrajzi elhelyezkedését, területének nagyságát, a lakosság számát, összetételét, valamint fel kell mérni a biztonságérzetet befolyásoló körülményeket is, hogy következtetést lehessen levonni a valódi bűnügyi helyzetről.

A rendőrség egyetért a lap megállapításával, hogy "néhány marginális jellegű bűncselekmény-sorozat kétségkívül megdobhatja" egy város bűnügyi statisztikáját. Az ORFK szerint az ismertté vált bűncselekményeknek valóban csak egy részére jellemző, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét jelentősen befolyásolják. Ilyen például az emberölés és annak kísérlete, a lopás, a zseblopás, a gépjárműlopás, a betöréses lopás - ezen belül is leginkább a lakásbetörés -, a csalás, a rablás, a közterületen elkövetett erőszakos és garázda jellegű bűnesetek.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra: vannak olyan bűncselekmények is, amelyek nagy számuk ellenére sem alkalmasak arra, hogy a lakosságban félelemérzetet keltsenek, ilyen például a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és a különböző okirati bűncselekmények.

A rendőrség a HVG írásával kapcsolatban - amely szerint tavaly "Pécsett több bűncselekményt regisztráltak, mint Székesfehérvárott és Tatabányán együttvéve" - megjegyzi: Pécs tavalyi évre vonatkozó bűnügyi statisztikáját a sorozat jelleggel elkövetett bűncselekmények növelték meg, amikor a tiltott pornográf felvétel készítése miatt indult eljárások száma 101-ről 824-re, a magánokirat-hamisításokszáma 561-ről 1.012-re, a szabálysértési értékre elkövetett csalások száma 80-ról 1.058-ra, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetek száma pedig 427-ről 664-re nőtt.

Ugyanakkor a lakosság biztonságérzetét ténylegesen befolyásoló törvénysértések nagy része - mint a szándékos testi sértés, garázdaság, lopás, zseblopás, gépjárműlopás, betöréses lopás, lakásbetörés, zsarolás - inkább csökkenést mutatott.

Az ORFK emlékeztetett arra is: nem elégséges Budapest egyes kerületeit csupán a bűnügyi statisztika adatai alapján összehasonlítani. A belváros, vagyis az V. és VI. kerület magas bűnügyi fertőzöttségének oka például az, hogy a kerületek állandó lakosainak száma viszonylag alacsony, de a belvárosban koncentrálódik a szórakozóhelyek, bevásárló központok jelentős része, ami a bűnözők számára is vonzó terepet jelent.

A rendőrség elismerte, hogy Érd város esetében a vagyon elleni bűncselekmények száma valóban számottevően nőtt tavaly 2006-hoz viszonyítva, de felhívta a figyelmet arra, hogy a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok miatti eljárások száma 87-ről 1.733-ra ugrott.

Az 1.187 lopás bűncselekményben befejezett nyomozásból 539-et, az 517 betöréses lopásból 143-at követtek el 2007-ben, a többi jogsértés az ezt megelőző években történt, a folyamatban lévő nyomozásokat pedig az ENYÜBS nem tartalmazza - írta a rendőrség.

Az ORFK megjegyzi: természetesen az erősen romló tendenciákra reagálni kell, vannak olyan jogsértések, amelyek növekedése esetén azonnali intézkedések szükségesek. "Az idei évben például az ORFK-n intézkedési terv készült a színesfém lopás és az autópályán elkövetett trükkös lopások visszaszorítása érdekében" - írta a rendőrség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását