2024. április 26. - Ervin

Szobrot kapott a roma festő

Szobrot avattak Péli Tamás egykori országgyűlési képviselő, cigány származású festőművész tiszteletére pénteken Budapesten; a 15 évvel ezelőtt, 46 éves korában elhunyt művészt ábrázoló, életnagyságú, bronzból készült alkotás a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi S
2008. szeptember 12. péntek 15:31 - Hírextra
Kiss Péter kancelláriaminiszter egykori képviselőtársáról úgy emlékezett: Péli Tamás az elmúlt század és korunk zsenije volt, ezért helyénvaló szobrot avatni és példaképként állítani. "Ma, amikor a Prikezsia Gárda masírozik, akkor világossá kell tenni, aki nagyon-nagyon magyar, az olyan, mint Péli Tamás" - jelentette ki a vezető szocialista politikus, hozzátéve, "minden előítélettel szemben az emberi nagyság mindenkit igazol".

(A Magyar Gárdát roma politikusok és érdekvédők eddig már többször nevezték a nyilvánosság előtt Prikezsia Gárdának. Prikezsia cigány nyelven annyit jelent, hogy "szerencsétlenséget hozó", "minden rosszat megtestesítő".)

A kancelláriaminiszter megemlítette, hogy a roma nemzetiségi szakiskolában "utászképzés" zajlik, és az itt tanuló fiatalok, akár csak Péli Tamás, hidat vernek a nemzet tagjai között. Kiss Péter azt mondta: Péli Tamás szellemi hagyatéka a többségi társadalom hagyatéka legyen.

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes azt mondta: két éven belül elkészülhet az az országos roma kulturális intézmény, amely méltó módon tudja hirdetni a cigány kultúrát. Mert az a magyar, aki értékeket tud hozzátenni az egyetemes kultúrához, nem pedig elvesz abból - fűzte hozzá.

Az ünnepségen Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke úgy fogalmazott: "Olyan világban élünk, amikor sem emlékezni, sem alkotni nem lehet, mert beárnyékolja életünket a szélsőséges eszme és a Prikezsia Gárda menetelése, és az ember nem tudja, mikor emlékezzen és mikor féljen". A roma vezető szerint sok Péli Tamásra lenne szükség, ugyanis olyan művész és politikus volt, akinek szellemisége és léte hiányzik a parlamentből és a roma politikából, ezért azt üzeni a fiatal generációnak, kövessék ezt a szellemiséget.

Vadasi Béláné, az alkotásnak helyet adó nemzetiségi iskola igazgatója felidézte, hogy intézményük 1993-ban alakult, majd egy évvel később, szeptemberben 40 tanulóval egy kétszobás lakásban kezdték meg a tanítást. Hozzátette: ma a főváros mellett Miskolcon és Kalocsán is vannak intézményeik, ahol mintegy ezer diák tanul és szerez érettségit és szakképesítést. Varga Gusztáv, a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskolát működtető alapítvány elnöke megemlítette, hogy a VI. kerületi Bajza utcai intézményüket 2002-ben kapták meg, majd felújítása után, két évvel ezelőtt Sólyom László köztársasági elnök nyitotta meg.

Péli Tamás az iskola jelképe, és példaértékű tanítást adunk gyermekeinknek, hogy a nemzetté válás ne egyoldalú legyen - fogalmazott az alapítványi elnök. Az egész alakos, bronzból készült alkotást Szentadrássy Csaba szobrászművész készítette, a mű az egykori képviselőt és festőművészt alkotás közben ábrázolja.

Péli Tamás Károly 1948. augusztus 7-én született Budapesten. Tanulmányait 1962-ben a Képzőművészeti Gimnáziumban végezte, ahol 1966-ban érettségizett. 1968 és 1973 között a Holland Királyi Képzőművészeti Akadémián tanult. Ezekben az években elsősorban Amszterdamban, de számos más nyugat-európai városban is kiállította műveit. A hetvenes évek második felétől Budapesten és az ország nagyobb városaiban, az 1980-as évektől Strasbourgban és Párizsban rendezett sikeres kiállításokat.

1974-től a Művészeti Alap tagja, 1980 és 1985 között a Fővárosi Tanács tagja volt. 1986 és 1987 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének, 1993-tól a Kethano Drom szerkesztőbizottságának tagja volt. 1992-ben a Magyar Szocialista Párt országos listáján került az Országgyűlés 1994-ben ugyancsak a párt országos listáján szerzett képviselői mandátumot.
A 46 éves korában elhunyt cigány festőművész, szocialista országgyűlési képviselő földi maradványait 1994. december 7-én a Kerepesi temetőben Munkácsy Mihály és Csontváry Kosztka Tivadar közelében helyezték örök nyugalomra.

Legjelentősebb művei közzé tartozik az a monumentális munkája, amely a Holland Képzőművészeti Akadémia falát díszíti. A pannó közel 50 négyzetméter nagyságú. A különleges szín- és formavilágot létrehozó művész több mint 70 képét hagyta az utókorra. A parlamenti ülések alatt készített rajzaiból Parlamenti firkák címmel válogatás jelent meg.

Péli Tamás emlékére legutóbb 2006. szeptember 15-én rendeztek képzőművészeti kiállítást Budapesten, és ugyanebben az évben életútjáról albumot jelentettek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását