2024. június 1. - Tünde

A "Lassúkezű" élete magyarul

"Rájöttem, hogy évek, sőt talán évtizedek óta ugyanazt az ismétlődő mintát követem. Remekül tudtam rossz döntéseket hozni, és ha valami őszintével és kellemessel találtam szembe magam, elzárkóztam vagy elmenekültem előle" - olvasható Eric Clapton: Az önél
2008. szeptember 12. péntek 06:08 - Hírextra
Eric Clapton több mint rocksztár: a rockzene történetének ikonja. A zárkózottságáról híres zenész első alkalommal meséli el figyelemre méltó személyes és szakmai életútját. A világ egyik legjobb blues- és rockgitárosa meglepő elfogulatlansággal és nyíltsággal beszél a könyvben eseménydús és inspiráló életéről.

Az 1945-ben született, "törvénytelen" származású, nagyszülei által felnevelt Clapton nem ismerte apját, és kilencéves koráig úgy tudta, hogy édesanyja a nővére. Tinédzserévei elején egyetlen vigasza a gitárja volt, és tehetsége kultikus hőssé tette Anglia klubjaiban. A lelkes rajongók a londoni metró falait "Clapton az Isten" feliratokkal firkálták tele.

A rockvilág első szupergroupja, a Cream megalapításával ünnepelt sztárrá vált, ám a zenekar alig két éven belül felbomlott. Rövid ideig játszott a Blind Faithben, a Delaney and Bonnie and Friendsben és a Derek and the Dominos együttesben. Pályájának e szakaszában született egyik legmaradandóbb dala, a Layla - olvasható az önéletrajz magyar kiadója, a Showtime Budapest ismertetésében.

A 60-as végén játszott vendégként Jimi Hendrixszel és Bob Dylannel, a Beatlesszel, a Rolling Stonesszal és barátjával, George Harrisonnal. Beleszeretett Harrison feleségébe, Pattie Boydba. A viszonzatlannak tűnő szerelem hajszolta a magára kényszerített száműzetésbe és a drogfüggőségbe.

A hetvenes évek elején legyőzte függőségét és kiadta a 461 Ocean Boulevard című toplistás albumot, rajta az I Shot the Sheriff című listavezető dalával. Platinalemez lett a Slowhand, rajta a Wonderful Tonight című, Pattie-nak szóló dallal (Végül feleségül vette szerelmét).

Később azt alkohol rabja lett, házassága tönkrement, zenéjére is pusztító hatással volt. A 80-as nyolcvanas években legyőzte az alkoholizmust, apa lett. Amikor kezdett helyreállni az élete, négyéves fia, Conor egy balesetben életét vesztette. Erősnek bizonyult és a zenében keresett menedéket, megszületett a fájdalmasan szép Tears in Heaven című dala. Jelenleg London közelében él, nős, négy lánya van.

A Complete Clapton új, többlemezes zenei kiadvány, Eric Clapton karrierjének első átfogó gyűjteménye. Az önéletrajzhoz kíséretet nyújtva gyűjti össze a slágereket a Cream sikereitől ma a mai Clapton-dalokig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását