2024. április 28. - Valéria

Oszlásnak indulnak

Az MDF feloszlatná a parlamentet szeptember 30-án, a Fidesz ennek kimondottan örül, az SZDSZ még elvan a szakértői kormány gondolatával, az MSZP pedig kongresszusozni fog, a KDNP meg... A hazai politika színe-java tehát visszatért a nyári pilledésből és m
2008. szeptember 11. csütörtök 16:03 - Ádám Péter
Kezdjük akkor a közepén. Az SZDSZ által áhított szakértői kormány teljesen abszurd és értelmetlen, tehát erre nem érdemes több szót vesztegetni, a rend kedvéért azért megemlítettük ezt a tényt, hogy senki ne szenvedjen ennek hiányától. Fodor Gábor éppen tegnap küldött nekünk egy értekezést, miszerint Gyurcsány Megegyezés című remekműve nem igazán jó, sőt kimondottan pocsék, mivel, mit tesz isten, a középosztály érdekeit szolgálja. Ezen aztán jól el is gondolkodtunk és arra a következtetésre sikerült jutnunk, hogy ha romokban a gazdaság (és erről már majdnem ötpárti összeborulás született), akkor ugyan miért is ne a termelőképes középosztályt kéne megtámogatni. Az persze más kérdés, hogy mennyire is alkalmas erre

a miniszterelnök javaslata.

Szakértők szerint semennyire. És hát a szakértők akár kormányra is kerülhetnek, bár erre semmi esélyt nem látunk. Mivel mi nem vagyunk szakértők, ezért csak laikusként ráncoljuk a homlokunkat, hogy mit is szeretne tőlünk Fodor Gábor, amikor ilyeneket ír: “a jóléti rendszer nem csak megváltoztatható szisztéma, hanem megváltoztatandó is”. Mert hát ezt azért szebben is mondani lehetett volna, de hát tudjuk, hogy nem is Fodor írta, hiszen alá sincs írva a... levél? Ő csak szétküldte a világhálón, na és mi jár annak, aki szpemmel tömi tele békés polgárok postafiókját? Előrehozott választások, mi más. Az szinte biztos tönkre vágja az egész SZDSZ-t, bár a Fideszbe bármikor be lehet olvadni, elég megkérdezni erről Dávid Ibolyát.

Apropó Dávid Ibolya:

az MDF ugye parlamentet szeretne oszlatni, ami hát szívük joga, mindenki azt oszlathat, amit éppen akar. A rendőrség tömeget oszlat, a Demokrata Fórum meg parlamentet. Ezt azután jelentette be Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese, hogy tárgyalt Fideszes és Kereszténydemokrata kollégáival, ami azt sugallja nekünk, hogy ők bizony megállapodtak ebben. Persze most el kell játszani, hogy ezt az MDF magától ötlötte ki, a Fidesz és hű társa, a KDNP csupán csatlakozik a javaslathoz. Csak először jó alaposan meghányavetik a dolgot, hiszen nekik eszükbe sem jutott volna ilyesmi, hogy parlament-feloszlatás, meg előrehozott választások. Mintha Orbán Viktor nem tegnapelőtt nyilatkozta volna, hogy pont ez lenne a legjobb megoldás minekünk.

A parlament szélnek eresztéséhez azonban az SZDSZ-re is szükség volna, mivel nélkülük nem lenne meg az ellenzéki többség az oszlatáshoz. Hacsak néhány szocialista honatyának nincs elege az ország házában való ücsörgésből és úgy döntenek, hogy bizony itt csak a sürgős önfeloszlatás segít megszabadulni szenvedéseiktől. Ugyanis a liberálisok hallani sem akarnak arról, hogy kitegyék a zárva táblát a parlament kapujára. Horn Gábor még tegnap reggel is arról beszélt, hogy ők csak 2010-ben hajlandók választásokra menni. Megjegyezném még egyszer, hogy előbb nem is érdemes nekik, mert akkor csak kívülről szemlélhetnék az országházat. Na, de akkor most

ellenzéki-e az SZDSZ?


Szerintük igen, a többi ellenzéki párt szerint nem, szerintem meg tökmindegy. Nincs előírva, hogy ellenzéki pártnak mindenáron parlamentet kell oszlatnia. Azt persze megértem, hogy a Fidesznek jól jönne egy előrehozott választás, hiszen kitűnő esélyekkel indulnának, de a liberális pártnak, sőt megkockáztatom, hogy még az MDF-nek sem tenne túl jót, ha idő előtt küldenék szavazni a népet. Mindenesetre az SZDSZ jövő csütörtökre ellenzéki találkozót hívott össze, és aki ilyen találkozókra jár, az bizony ellenzéki a javából. Persze az is előfordulhat, hogy addigra már nem is lesznek ellenzékben a liberálisok, hiszen még a mai nap folyamán sürgős egyeztetési tárgyalásra sietnek a szocialistákkal, ám elemzők (szakértők, csak azért is) szerint a megbeszélés eredmény nélkül zárul majd. Van még idő, mondják.

Mármint az MSZP rendkívüli kongresszusáig, amit most éppen október 11-ére szeretnének kitolni. Ami számításaink és a Gergely-naptár szerint is a tervezett oszlatás utánra esedékes. Viszont akkor valóban lesz miért összeülni a szocialistáknak, mert a mostani kongresszus arról szólna kell-e még Gyurcsány Ferenc a szocialistáknak vagy sem. Egyelőre csak Tóth Károly hangoztatja, hogy bizony, ha már kongresszus van, akkor egy személycserés akciót is bele lehetne iktatni, csak úgy az izgalom kedvéért.

Előreláthatólag a parlament feloszlatása érdeklődés hiányában elmarad. Az SZDSZ nem fogja ezt megszavazni, viszont jók az esélyek arra, hogy Gyurcsány új adócsomagját sem. Akkor viszont a miniszterelnök lemond, mivel ezt már megígérte nekünk és hajlandóak vagyunk hinni neki (persze tudom, elvesztette azt a hihetőségi képességét), mivel ebből neki is elege kéne, hogy legyen. Aztán lesz nekünk szép, új miniszterelnökünk, az SZDSZ visszatáncolhat a kormányba és boldogan élünk majd egészen 2010-ig.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását