2024. április 25. - Márk

Fodor a féreglyukban

Fodor Gábor nehéz helyzetben van. Egy lenullázott, erkölcsileg megsemmisített, választmánnyal, de választókkal alig rendelkező pártocska élére került. S most kisebbfajta csodát kell tennie ahhoz, hogy életben maradjanak. Keringő Orbán és Gyurcsány körül,
2008. június 24. kedd 10:58 - Constantinovits Milán
A liberálisok tavaly egy meglehetősen szimpatikus belső kampányharccal bizonyították, hogy létezhet hazánkban is kemény és valós verseny egy pártelnöki tisztségért. Sajnos a végeredmény arra mutatott rá, hogy a demokrácia ez esetben is álságos volt: a felszínen ütköztek ugyan Kóka János neokon-populista és Fodor trueliberális nézetei, zajlott a különféle belső és külső fórumokon a küzdelem. A szavazás azonban máig tisztázatlan csaláskomédiába torkollott, amin nem is Fodor bukott el elsősorban, hanem az SZDSZ demorkatizmusa.

A bukfenc persze csak jóval később derült, addig volt pár nyugodt hónapja Kókának az ígért 10 százalékos népszerűségi limit teljesítéséhez. Csakhogy a párt sehogy sem akart fejlődési pályára állni, sőt, futószalagon érkeztek az újabb és újabb pofonok. Az SZDSZ – még a mértékadóan szakállukba hümmögő politológusok szerint is – őrült módon összekötötte létét egy vállalhatatlan egészségügyi reformmal. Összeforrt nevük a több-biztosítós rendszerrel, szinte SZDSZ-branddé vált a kórházi páncélszekrények ötlete. Március 9-én azonban az istenadta nép úgy seperte el a rendszert, ahogy volt, nesze neked tb-reform…

Gondok adódtak a koalíciós partnerrel is, Gyurcsány ugyanis dámáknak kijáró udvariassággal, de azért meglehetősen határozottan kitessékelte Horváth Ágnes egészségügyi miniszterasszonyt a kormányból. Emiatt, és a magánosítás csődje okán a liberálisok besokalltak és a teljes hazai politikai újságírást egy hónapig foglalkoztató cirkusz közepette felmondták a koalíciót. Erre minden okuk megvolt, hiszen néhány – amúgy is lassan tűpárnává váló – bársonyszéken kívül nem veszítettek sokat, támogatottságuk már régen elúszott.

S ekkor a külső nyomás mellett a pártviszály mételye is megtámadta az SZDSZ immunhiányos szervezetét: fény derült az elnökválasztási panamára. Igaz, a botrány egyúttal kapóra jött, ugyanis a pártot tartósan a parlamenti küszöb alatt tartó Kóka regnálásával már sokaknak tele volt a nemesebbik része. Jöhetett egy újabb látványverseny az elnöki pozícióért, ezúttal sokkal súlyosabb téttel. A mindig második Fodor kivételesen befutott, így ő kapta a könnyed feladatot: kivezetni a pártot a politikai Mordorból, és belőni helyüket az MSZP és a Fidesz, mint két sarokpont fémjelezte skálán.

Fodor megtette a magáét, fehér zászlóval látogatóba ment a kezeit dörzsölő Orbán Viktorhoz, majd pedig ma Gyurcsánnyal ül egy asztalhoz. A hétvégi viktoriánus vizitnek sokféle oka lehetett, ám gyakorlati haszna nem nagyon lett – ahogy ezt sejthettük is. Orbán nem túl meglepően előrehozott választások mellett helyezte el voksát, míg Fodor új cselekvési tervet, annak hiányában szakértői kormányt, végső esetben pedig új választásokat preferált. Ebben a sorrendben. Nyilvánvaló, hogy nincs realitása egy Fidesszel kötendő szövetségnek, ezt hangsúlyozták mindkét oldalon. Az is napvilágos tény, hogy az SZDSZ vérző fejjel hagyná el a magyar politikai porondot egy rendkívüli voksolás bekövetkeztekor. Az orbáni találkozó célja épp ezért csak hármas vészjelzés volt: egyrészt, az országnak, hogy élünk, másrészt az MSZP-nek, hogy ha így folytatják, a helyzet már Orbánért kiált, harmadrészt a pártnak, hogy én, Fodor Gábor nem adom fel, keresem a kiutat…

S igen, a kettőt jobbra, kettőt balra taktikája megkívánja bizony az egykori házastárssal való egyeztetést is. Ma ezért síkra száll a Fodor Gábor, Kóka János, Demszky Gábor, Gulyás József és Béki Gabriella összetételű szabadcsapat, hogy Gyurcsány Ferenc, Szekeres Imre, Lendvai Ildikó, Juhász Ferenc és Kiss Péter verhetetlen ötösével megmérkőzzön. A díszlet azonban megint csalóka. Valós érdekharcról nem nagyon lehet szó, ahogy a jövőbeni koalíciós együttműködést is kihúzhatjuk. Fodor célja most „csupán” a nyomásgyakorlás lehet (ebben pedig valljuk meg, egészséges rutinja van az SZDSZ-nek), hogy egy új, liberálkompatibilisebb kormányzati programot préseljenek ki a szocikból. Más vélemények szerint Gyurcsány eltávolítását akarják egy újbóli kooperáció feltételéül szabni.

Ez az alternatíva azért sem nevezhető légből kapottnak, mert az Index információi szerint a miniszterelnök éppen nagyban építi hátországát a pártban, hiszen rádöbbent, hogy pozíciója korántsem stabil. Neki sincs örökbérlete az MSZP-elnöki székre, és a kritikus hangok egyre erősödnek. A Szili-féle renitensek szinte naponta hallatnak magukról, és holtbiztos, hogy egy sötét iroda mélyén Kiss Péter is feni már a bajszát egy jóízű revánsra. Bajnai Gordonnak meg a homlokára van írva, hogy szívesen lépne főnöke örökébe. A legnagyobb gondot mégis az MSZP felsővezetése okozza Gyurcsánynak, aki épp arról próbálja meggyőzni párttársait, hogy 2010-ig ő marad a miniszterelnök. Erről viszont először magát kell meggyőznie, hiszen egyes értesülések szerint ő is egyre inkább reális lehetőségnek tekinti személye elmozdítását.

Fodor tehát a legnagyobb káoszban lett király. S ha nem sikerül akár jobbos, akár balos közeledéssel visszacsábítania a messzire menekült szavazókat, csak az előrehozott választások elodázásában bízhat. Ha mégis beüt a ménkű, akkor abban, hogy néhány hónap elég öt százaléknyi szimpatizáns összegyűjtéséhez. Különben eltűnnek Fodorostul-bodorostul a levitézlett pártok féreglyukában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását