2024. április 26. - Ervin

Népegészségügyre csaknem 9 milliárd forint az ÚMFT-ből

Népegészségügyi célokra 8,9 milliárd forint pályázati forrást nyit meg a kormányzat; ennek legnagyobb részét, hatmilliárd forintot kistérségi egészségmegőrző célokra fordíthatnak - jelentette be Kökény Mihály, az Országgyűlés szakbizottságának szocialista
2008. szeptember 11. csütörtök 13:55 - Hírextra
A politikus az ÁNTSZ-ben rendezett konferencia után azt közölte, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében biztosított európai uniós források pályázatait 2008 végéig, illetve 2009 elejéig hirdetik meg. A forrásokat öt területen használhatják fel. Így 500 millió forintot adnak arra, hogy egészségfejlesztési ismereteket dolgozzanak ki és vezessenek be az iskolai oktatásban.

Hatmilliárd forintot úgynevezett "egészségmagatartást formáló életmódprogramokra" nyújtanak; a programmal elsősorban a hátrányos helyzetű települések, illetve a kistérségek vehetnek részt. A cél a helyi szereplők összefogása, a partnerség megteremtése; a kormányzat azt szeretné, ha a programokat a települési "egészségtervekbe" ágyaznák be.

Az ÁNTSZ 900 millió forintot kap a szűrőprogramok országos kommunikációjának jobb megszervezésére, és további közel egy milliárdot arra, hogy a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel közösen térségi egészségmonitorozási rendszert hozzanak létre.

Fél milliárd forintot nyújtanak továbbá az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a kora gyermekkori egészségfejlesztési célokra.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón a legfontosabb népegészségügyi célnak az egészségben eltöltött életévek számának a növelését, illetve a már megromlott egészségűeknél az önállátó képesség minél további fenntartását mondta.

Mint közölte, az e céloknak megfelelő egészségmagatartási mintákat próbálják propagálni, tehát a több mozgás, helyes táplálkozás és a káros szenvedélyektől mentes élet mintáját kívánják népszerűsíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását