2024. május 10. - Ármin, Pálma

MSZP-SZDSZ-tárgyalás után

Szakpolitikai kérdésekkel folytatódik az MSZP és az SZDSZ közötti egyeztetés jövő héten - jelentette be a két pártelnök a csütörtöki találkozót követő, külön-külön tartott sajtótájékoztatóján Budapesten. Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor azt mondta, személy
2008. szeptember 11. csütörtök 19:20 - Hírextra
A szocialisták és a liberálisok delegációjának közös javaslata volt a szakpolitikai kérdések megvitatása - közölte Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, kormányfő, aki a szóba került konkrét témakörök között a gazdaság-, a foglalkoztatás-, a szociál-, az oktatáspolitikát, illetve a nyugdíj és demokratikus közélet kérdését említette.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc azt mondta, az SZDSZ nem vetette fel a szakértői kormány ügyét.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke arról beszélt, hogy nem a hogyanra, hanem a mire keresték a választ, vagyis arra, hogy egy politikai megoldás milyen tartalommal szülessen meg.

Arra a kérdésre, szóba került-e, hogy Gyurcsány Ferenccel nem hajlandóak együttműködni, Fodor Gábor azt mondta, személyi kérdésekről nem beszéltek, de leszögezték álláspontjukat a kialakult helyzetről, elmondták a véleményüket a miniszterelnök javaslatáról, valamint a szakértői kormány koncepciójáról is.

A két párt tárgyalásának témái között nem szerepelt a szakértői kormány - erősítette meg később Budai Bernadett az MTI-nek. A kormányszóvivő a tárgyalások kapcsán a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a két fél tárgyalóasztalhoz ült, és megegyezett: a szakpolitikai területeken elindulnak az egyeztetések. Budai Bernadett szerint ez akár közös program kidolgozásához, vagy valamiféle kompromisszumos megállapodáshoz vezethet.

Az MTI szabaddemokrata forrásból megtudta: az SZDSZ-frakció tagjai azt kérték saját tárgyalódelegációjuktól, hogy ne a szakértői kormányról, hanem tartalmi ügyekről egyeztessenek az MSZP-vel. A liberális politikusok ezt a kérésüket azzal magyarázták, hogy a parlamenti képviselőcsoportban nincs elegendő támogatottsága a szakértői kormánynak.

A Fidesz szerint az MSZP és az SZDSZ elnöke nemcsak egymással, de korábbi nyilatkozataikkal is ellentmondásokba került csütörtökön. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint az MSZP és az SZDSZ egyezkedése nem Magyarországról, nem a jövőről és nem a válságból kivezető útról, hanem kizárólag a hatalomról szól.

Az MDF reagálásában kiemelte: Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor találkozója után kijelenthető: az MSZP-nek és az SZDSZ-nek érdeke, hogy minél tovább húzzák az időt, miközben az ország kormányozhatóságát csak egy új választás tudná megteremteni. Herényi Károly, az ellenzéki párt frakcióvezetője közleményében azt írta, egy normális országban egy ilyen tárgyalásnak a megoldáskeresésről kellene szólnia.

Tragikomikusnak nevezte a történteket a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szóvivője az MTI-nek. Halász Zsuzsa megfogalmazása szerint ahhoz, hogy kiderüljön, mi is történt az MSZP-SZDSZ egyeztetésen, Szilvásy Györgytől, a titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől kellene elkérni tanácskozás hangfelvételét. "Az egyik ezt mondja, a másik azt mondja" - jegyezte meg a KDNP szóvivője.

Az MSZP múlt héten kezdeményezett egyeztetést a szabad demokratákkal, hogy a társadalmi támogatottság mellett parlamenti többséget is szerezzen a Megegyezés című programhoz. Az MSZP országos elnöksége kedden arra adott mandátumot a szocialista delegációnak, hogy egy közösen vállalható programról és az együttműködés formájáról tárgyaljon. Az SZDSZ viszont korábban többször is kinyilvánította, hogy a szakértői kormányról folytatna egyeztetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását