2024. április 27. - Zita

Magántitok jogosulatlan megismerése miatt nyomoz az NNI

Magántitok jogosulatlan megismerésének gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése nyomán; a lefoglalt számítástechnikai eszközökön található adatok elemzésébe szakértőt vonnak be - közölte
2008. szeptember 11. csütörtök 23:33 - Hírextra
Az Index értesülése szerint egy olyan biztonsági cégnél tartott házkutatást az NNI szerdán, amely Horváth Józsefhez köthető, aki 2002-ig a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese volt.

A Népszabadság csütörtökön azt írta: Szilvásy György, a titkosszolgálatokért felelős miniszter egy folyamatban lévő bűnügy miatt péntekre soron kívüli ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinetet. A napilap szerint a lépésre azután került sor, hogy az NNI szerda délután házkutatást tartott egy ismert biztonsági cég telephelyén és több vezető munkatársának lakásán, ahol informatikai eszközöket, számítógépeket és adattárolókat foglalt le.

Az akció összefügg egy internetes szolgáltató ellen a közelmúltban végrehajtott elektronikus támadással, amelynek során felmerült az illetéktelen adatkezelés gyanúja: a gyanúsítottak milliónyi postafiók tartalmába nyerhettek betekintést. Ezen adatok révén rekonstruálható a felhasználók üzleti és más kapcsolatrendszere - ismertette a Népszabadság.

Az NNI csütörtökön közölte: az NBH feljelentése alapján rendelték el a nyomozást magántitok jogosulatlan megismerésének gyanúja és más bűncselekmények miatt. A tájékoztatás szerint az NNI munkatársai szerdán több helyszínen házkutatást tartottak, és különböző tárgyakat, "számítástechnikai és adatrögzítésre szolgáló eszközöket" foglaltak le.

A rendőrség közlése szerint az ügyben egyelőre nem gyanúsítottak meg senkit, és igazságügyi szakértő bevonásával tisztázzák, milyen adatok vannak a számítástechnikai eszközökön.
Az ügy kapcsán az Origo annak közlését kérte az MTI-től: a nap folyamán megjelent egy hír, amelyben arról írnak, "szakértők szerint feltételezhető", hogy a nyomozásban érintett levelezőrendszer a Freemail lenne.

"Vállalatunk munkatársainak nincs tudomása sem a levelezőrendszert érintő a hírben szereplő nyomozásról, sem a Freemail elleni komolyabb kárt okozó támadásról, ami legalábbis kétségessé teszi az idézett szakértők feltételezésének valóságalapját" - írták.
A közlés szerint a felhasználók adatai biztonságban vannak.

Az index. hu internetes portálon csütörtök este az volt olvasható, hogy információik szerint Horváth József, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi szakmai főigazgató-helyetteséhez köthető biztonsági cégnél tartottak házkutatást szerdán az NNI munkatársai magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Értesüléseik szerint "a cég ellen a feljelentést Laborcz Sándor, az NBH főigazgatója tette illegális fegyvertartás miatt, ám a házkutatás során fegyvereket nem találtak az irodákban. Lefoglaltak viszont több számítástechnikai eszközt" - írták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását