2024. május 3. - Tímea, Irma

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése visszalépés

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése az általános iskolák 5-6. osztályában mindenképpen visszalépést jelent, rontja a képzés színvonalát - hangsúlyozta Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékozta
2008. szeptember 11. csütörtök 13:19 - Hírextra
"Maga a készségfejlesztés nem rossz dolog, de a magyar oktatás hagyományaitól tökéletesen idegen" - fogalmazott az MTI-nek a NOE elnöke. Egy átgondolatlan és "rendkívül hibás" reformról van szó, amit szeretnénk, ha visszavonnának, mert nem állja meg a helyét a jelenlegi körülmények között - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a reformnak sem szakmai, sem személyi, sem anyagi feltételei nincsenek meg.

Arról is beszélt, hogy tiltakoznak az iskolabezárások és az iskola-összevonások ellen is, hiszen ez a kistelepülések lelkét jelentő központokat, az iskolákat szünteti meg, teszi marginálissá. Ezzel véleménye szerint számos kistelepülést hoznak reménytelen helyzetbe. Hozzátette: itt gyakorlatilag a vidék elsorvasztása zajlik.

Szomorúnak nevezte, hogy visszafogták a reform kapcsán az iskolai zenei és sportoktatást, ezek óraszámát drasztikusan csökkentették, pótlásukra jelentős anyagiakat kell fordítaniuk a családoknak, főleg a nagycsaládosoknak.

Az osztálylétszám emelésének, ami szinten a reformból következik, kedvezőtlen hatása lesz, nehéz helyzetbe hozzák a gyerekek mellett a pedagógusokat is - mondta el a sajtótájékoztatón Fábián Bertalan iskolaigazgató, a gödöllői Török Ignác Gimnázium vezetője.

A reform gyakorlatilag azt jelenti, hogy hat évre növekszik az alsó tagozat, ahol tanítók taníthatnak, akiknek a munkabére alacsonyabb, mint a felső tagozaton oktató tanároké - mutatott rá Fábián Bertalan.

Az intézkedés ez év szeptemberétől lépett életbe az iskolákban, az intézményeknek tantervükben kellett meghatározniuk, hogy a kötelező és nem

kötelező időkeret mekkora hányadát fordítják szakrendszerű és nem szakrendszerű oktatásra - a törvényben meghatározott keretek között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását