2024. május 3. - Tímea, Irma

Világpremier! Hangos könyvtár a vakoknak

A világon elsőként Budapesten próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes azt. A DEX lehetővé teszi a látásproblémákkal élő emberek számára, h
2007. október 12. péntek 15:37 - Hírextra
Hangfájlba rögzíti a számítógépes felolvasást, ezáltal hordozhatóvá, bármikor meghallgathatóvá teszi az elektronikus szövegeket az a rendszer, amelyet az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány fejlesztői készítettek el. A világújdonságnak számító, úgynevezett Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló program (DEX) a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából mutatták be Budapesten pénteken.

A DEX a látásproblémákkal küzdők által használt beszélő programokat korszerűsíti úgy, hogy lehetővé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba (mp3 formátumba) rögzítését, amit később internetkapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon, vagy a számítógépen is meghallgathatnak. Ezzel lehetővé teszi, hogy a vakok és gyengénlátók akár utazás közben hallgathassanak végig egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt.

Az új szoftver használata olyan idős, az öregedéssel járó látásromlás, vagy cukorbetegség miatt csökkent látóképességű embereknek nyújt segítséget, akik korábban kizárólag hangoskönyvek útján tudták bővíteni ismereteiket. Emellett a fiataloknak lehetővé teszi, hogy tankönyveket "vigyenek magukkal", és így tanuljanak- mondta a Független Hírügynökségnek Szatmári Péter, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány programozó-informatikusa.

A rögzítésen túl a program a meghallgatás élményét is javítja azzal, hogy a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt. A felhasználó megváltoztathatja ugyanis a beszélő hangkarakterét, a hangerőt, a hangmagasságot, a beszédsebességet.

A program ingyenesen letölthető az internetről a www.infoalap.hu oldalról vagy az origo szoftverbázisából, de csak látássérültek használhatják. A DEX-hez rendelkezni kell ugyanis egy képernyő-olvasó vagy képernyő-nagyító programmal, a kettő együtt működik - hangsúlyozta Szatmári Péter.

A T-Online csaknem 7 millió forinttal járult hozzá az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány munkájához.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását