2024. május 5. - Györgyi

Újabb kártalanítást fizethet az állam

Ismét olyan bírósági ítélet született, amely elmarasztalta a magyar államot a 2006. őszi tömeges rendőri-bírósági jogtiprás miatt - fogalmazott cikkében a keddi Magyar Nemzet.
2008. szeptember 9. kedd 06:32 - Hírextra
A lap cikke szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfői nem jogerős ítéletében 1,6 millió forint és kamatainak megfizetésére kötelezte az államot egy kártalanítási ügyben. Fodor Gábor egyetemistát 2006. szeptember 21-én hajnalban fogta el a rendőrség a Nyugati téren, holott ő a tüntetésekben nem vett részt, csupán az Oktogonra szeretett volna eljutni, ahol egy ismerősével találkozott volna.

Az egyetemistát több rendőr teperte le a földre, rátérdeltek a fejére, tonfával és ököllel ütlegelték, de könnyebb sérülésekkel megúszta a bilincselést. Közel két hetet töltött előzetes letartóztatásban (éppen a PKKB döntése alapján), ezalatt a fogdaőrök bántalmazták, meztelenül guggoltatták, megalázták őt. A csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indult nyomozást csak közel egy év múlva szüntették meg ellene.

Az államot képviselő igazságügyi tárca várhatóan fellebbez, de a felperes kétmilliós kártalanítási igényéből 400 ezer forintot elismert és azt hamarosan ki is fizeti.

Idén már öt kártérítési ügyben marasztalta el a bíróság nem jogerősen a rendőrséget. Ezenfelül jogtalan fogva tartás miatt két fiatal lány már jogerősen is kártalanítási pert nyert az állam ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását