2024. május 6. - Ivett, Frida

Rowling megnyerte a szerzői jogi pert

J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője megnyerte a szerzői jogi pert, amelyet tavaly indított egy rajongója ellen, aki enciklopédiát akart kiadni a művek alapján.
2008. szeptember 9. kedd 12:06 - Hírextra
A New York-i kerületi bíróság bírája hétfőn azzal indokolta döntését, hogy bizonyítást nyert: Steven Vander Ark megjelenésre szánt Harry Potter Lexikona jóvátehetetlen kárt okozott Rowlingnak mint írónak. A bíró végleg megtiltotta a kötet publikálását, és a felpereseknek, Rowlingnak és a szerzői jogok fölött rendelkező Warner Bros. stúdiónak 6750 dolláros (1,14 millió forint) jóvátételt ítélt meg.

Az írónő hétfőn közleményében tudatta, hogy elégedett a döntéssel, és azzal hogy a per "ilyen szerencsésen oldódott meg". Nem lelte örömét a pereskedésben, de azért fordult bírósághoz, hogy ezzel az üggyel egyúttal minden szerző saját alkotásához fűződő jogáért is kiálljon - állította a varázslótanonc kalandjaival világhírűvé vált Rowling, és azt is borítékolta, hogyha a bíróság mégis a lexikon javára döntött volna, akkor "ez szabad utat nyitott volna bárki előtt, aki gyorsan akar nagy pénzt keresni".

Vander Ark 2000-ben indított internetes honlapot a Potter-univerzumról. Az egykori iskolai könyvtáros az oldalon teljes egészében feldolgozta a hét kötet tartalmát, szereplőit az eredeti művekből származó idézetek felhasználásával. A honlap gazdáját az RDR Books michigani kiadó kereste meg, hogy készítsen lexikont a felhalmozott anyagból. A kiadó azzal védekezett, hogy "kézikönyvet" akartak kiadni.
A bíró szerint azért nem lehetett az Ark-féle enciklopédiát a kézikönyvek kategóriájába sorolni, mert az csaknem teljes egészében Rowling alkotói munkáján alapult, és szinte semmit sem tett hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását