2024. május 2. - Zsigmond

Nincs szükség rendkívüli MSZP-kongresszusra

Nem látja értelmét az MSZP rendkívüli kongresszusa összehívásának Szabó Zoltán. A szocialista képviselő ezt egy hétfői, budapesti sajtótájékoztatón mondta újságírói kérdésre.
2008. szeptember 9. kedd 12:30 - Hírextra
Az MSZP-s politikus szerint nincs szükség a kongresszusra, de a miniszterelnöknek joga van bizalmi szavazást kérnie saját személyéről. Az elnökség és a választmány dönt majd a kongresszus összehívásáról, előbbi kedden este ülésezik.

Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök, miniszterelnök hétfőn azt mondta, szeptember 27-re kezdeményezi a rendkívüli kongresszus összehívását. Szerinte pártjának három lehetősége van: vagy egyetért a Fidesszel és támogatja az előrehozott választások kiírását, vagy elfogadja Fodor Gábornak, SZDSZ elnökének ultimátumát és új kormányt állít, vagy megpróbál a jelenlegi kormányt támogatva parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához.

Szabó Zoltán elmondta: a szocialista frakció hétfőn nem a kongresszus összehívásáról szavazott, hanem arról, hogy nem hajlandó alkudozni a miniszterelnök személyéről, nem kezdeményezi a parlament feloszlatását és előrehozott választást. Ezek helyett azt támogatja, hogy a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett Megegyezés című programhoz próbáljanak többséget találni a parlamentben.

A későbbi tárgyalások függvénye, hogy a többséget az SZDSZ-szel, vagy más párttal tudják biztosítani a szocialisták - tette hozzá Szabó Zoltán. Szerinte még mindig az a legesélyesebb, hogy az SZDSZ-szel tudnak valamiféle kompromisszumot kialakítani.

Az SZDSZ elnöke által szorgalmazott szakértői kormány nem más, mint "szofisztikáltabb formában ugyan, de az utcai szélsőjobb által hangoztatott +Gyurcsány takarodj+ egy másik változata" - fogalmazott Szabó Zoltán. Hozzátette: egy szakértői kormányt is meg kell választani, annak is kell program, így a programról kell tárgyalni, nem arról, hogy hívják a szakértői kormány miniszterelnökét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását