2024. május 14. - Bonifác

Itthon is lesz demokrácia nap

Magyarországon is a demokrácia nemzetközi napjává nyilváníthatják szeptember 15-ét; az Országgyűlés első ülésén dönthet a kérdésről - mondta a javaslat egyik előterjesztője, a szocialista Hárs Gábor a parlament külügyi bizottságának keddi ülésén.
2008. szeptember 9. kedd 17:57 - Hírextra
Szeptember 15-ét ötpárti határozati javaslat alapján nyilvánítanák Magyarországon is a demokrácia nemzetközi napjává. Az indítványról jövő hétfőn szavazhat a parlament. Közvetlenül az előtt döntene az Országgyűlés a kérdésről, mielőtt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke felszólal a parlamentben - mondta Hárs Gábor.

Az ENSZ Közgyűlése tavaly november 8-án fogadott el határozatot arról, hogy szeptember 15-ét a demokrácia nemzetközi napjává nyilvánítja. Ezt követően az Interparlamentáris Unió felhívást intézett a világ parlamentjeihez, hogy hozzanak hasonló határozatot.

Az ehhez kapcsolódó magyar javaslat szerint az Országgyűlés azzal a céllal nyilvánítja szeptember 15-ét a demokrácia nemzetközi napjává, hogy hangsúlyozza a demokrácia fontosságát és az annak fenntartását hivatott rendszerek előtt álló kihívásokat.

A külügyi bizottság egyhangúlag támogatta a javaslatot.A keddi ülésen a bizottság minden tagja támogatta az Albánia és Horvátország NATO-hoz csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetését. Minden képviselő egyetértett az EU és Bosznia-Hercegovina közötti stabilizációs és társulási megállapodásról szóló törvényjavaslattal is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását