2024. április 20. - Tivadar

Csődtömeg nem kórház?

A HospInvest Zrt. követeléseinek és tartozásainak egyenlege több mint mínusz 800 millió forint, vagyis a hevesi megyegyűlés egy csődtömegnek akarja átadni az egri kórházat - jelentette ki a Fidesz megyegyűlési frakciójának vezetője kedden Egerben.
2008. szeptember 9. kedd 18:40 - Hírextra
A cég leányvállalatai által működtetett gyöngyösi és hatvani kórházak együttes vesztesége 470 millió forint, miközben maga a mindössze 600 millió forintos törzstőkéjű HospInvest Zrt. csupán mintegy 12 millió forintos nyereséggel zárta az elmúlt évet - közölte Herman István.

Mindez azt jelenti, hogy bűvészmutatványra van szükség ahhoz, hogy ez a cég ne omoljon össze. Az egri kórházra csupán azért van szüksége, mert ez újabb hitelfelvételi lehetőséget teremt a társaság számára - mondta a politikus.

Herman István felidézte, hogy a HospInvest Zrt. 6 milliárd forint fejlesztést vállalt az intézmény vagyonkezelésére benyújtott, nyertes pályázatában.

Szerinte a társaság mérlegében szereplő számok azt mutatják: nemhogy 6 milliárd forint értékű fejlesztés, hanem például egy oxigénpumpa beszerzése is nehézséget okozhat majd, amennyiben a társaság átveszi a kórház működtetését.

Ugyanakkor a törvényi előírások ellenére a HospInvest a mai napig nem tette közzé, a teljes cégcsoportra, vagyis nem pusztán a HospInvest Zrt.-re vonatkozó konszolidált mérlegét - mondta Herman István.

A megyegyűlési Fidesz-frakció által közöltek csupán oly módon kiragadott adatok, hogy azok lejárassák a HospInvest Zrt. - reagált az elhangzottakra az MTI érdeklődésére a társaság elnöke.
Egyben cáfolta, hogy nem tettek közzé konszolidált mérleget, amely szerint a cégcsoport pénzügyi helyzete stabil.

Mint mondta a nyilvános, mindenki számára elérhető adatok szerint a cégcsoport 1,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2007-es évet. Ugyanakkor a veszteségek pótlása a tulajdonosok által a pénzügyi és számviteli szabályok szerint megtörtént, vagyis "a HospInvest tőkehelyzete jó".
Példaként említette, hogy csupán a cég jegyzett tőkéje 846 millió forint és a tőketartalék is 1,06 milliárd forint, illetve további forrásokkal is rendelkeznek - mondta Kollányi Gábor.

Deák Gábor, a cég alelnöke közleményében érthetetlennek tarja, hogy a HospInvestet egyfelől azzal vádolják, miszerint az általa működtetett kórházakban "a profit lefölözése" a célja, ezzel egy időben pedig azt vetik a szemére, hogy veszteséges, vagyis nem termel elég profitot.
Hozzátette, hogy a HospInvest Zrt. tőkeerős vállalkozás, amelynek törekvéseit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is elismerte, amikor 2007 októberében társtulajdonosként csatlakozott, és mintegy 4 millió euróval hozzájárult a HospInvest célkitűzéséhez.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét a népegészségügyi szolgálathoz, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. Ebben a helyzetben a cég arra kérte a Heves megyei önkormányzatot, hogy 60 nappal hosszabbítsa meg az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-én lejáró határidőt, a testület pedig eleget tett a kérésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását