2024. május 4. - Mónika, Flórián

A kétnyelvű gyerekek hajlamosabbak a dadogásrav

Nagyobb az esélyük a dadogásra a születésüktől fogva kétnyelvű környezetben felnövő gyerekeknek - állítják a University College London kutatói.
2008. szeptember 9. kedd 12:24 - Hírextra
Az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban megjelent tanulmányban 300, 8-10 éves dadogó gyerekkel végzett kutatás eredményeit publikálták.

A vizsgált csoport egyötöde, azaz 70 gyerek beszélt két nyelvet, közülük 38-an úgy tanultak meg angolul, hogy családjuk egyetlen tagja sem használta a nyelvet. Harmincnyolcuk közül ötéves koráig 15 gyerek nem ismert más nyelvet, csak a nem angol anyanyelvét, 23 pedig gyakorlatilag két anyanyelvvel rendelkezett.

A szakemberek 31 olyan gyereket találtak, akik dadogtak az anyanyelvükön és angolul egyaránt. A beszédprobléma négy és fél éves koruk táján kezdődött. A fiúk négyszer érintettebbek, mint a lányok.
A kutatók megfigyelték, hogy a két nyelven beszélő, nem dadogó gyerekek háromnegyede otthon nem használta az angolt.

A tanulmány szerint a kétnyelvű gyerekek nehezebben tudják leküzdeni a dadogást: 12 éves korukra mindössze 25 százalékuk szabadult meg beszédproblémájától, míg az egynyelvűek ekkorra már 50 százalékban beszédritmuszavar nélkül éltek.

Noha általában a tanulók iskolai teljesítménye nem szenvedte meg a zavart, a kutatók mégis azt javasolják, hogy a dadogás elkerülése érdekében a kétnyelvű gyerek ne menjenek addig iskolába, míg az angolt nem sajátítják el, ezzel jelentősen csökkenthető a beszédzavar kialakulása, vagy ha az mégis jelentkezne, a javulás gyorsabb üteművé válik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását