2024. április 26. - Ervin

Együtt a betegek

Több mint négyszáz érdeklődőt vártak vasárnap Szegedre a Sclerosis Multiplexes (SM) betegek országos találkozójára. Az egésznapos eseményen a betegek közvetlenül az orvosoktól kaphattak választ az állapotukkal kapcsolatos kérdésekre, illetve megtudhatták,
2008. szeptember 8. hétfő 07:06 - Hírextra
Magyarországon a legfrissebb epidemiológiai felmérések szerint csaknem hat és fél ezer SM-beteg van - mondta el az MTI-nek Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára. Az utóbbi időben viszonylag stabil diganosztikai rendszer alakult ki és az elmúlt tizenöt év alatt a betegség terápiájában is nagy előrelépés történt.

Részben lehet kezelni az állapot rosszabbodását, azaz tudnak segíteni akkor, amikor a betegnek egyre jobban meggyengülnek a végtagjai vagy már vizelési problémái vannak, emellett lehet intervallumterápiát alkalmazni, azaz a különböző rosszabbodó fázisok közt vannak injekciós kezelések, amelyek segítenek abban, hogy ritkábban következzenek be az állapot romlások.

A szakember a betegség felismeréséről elmondta: nem könnyű, de sokat javult az utóbbi években. Első alkalommal általában látászavarral, végtagzsibbadással, szédüléssel érkeznek a páciensek, akik nagyon gyakran fiatal nők. A neurológusnak ezek a panaszok már sokat mondanak. Ezt követi a mágnesesrezonancia-vizsgálat, amellyel felfedezhetők a gyulladásos gócok az agyban.

A Sclerosis Multiplexben kétszer annyi nő betegszik meg, mint férfi, a krónikusan előrehaladott forma azonban mindkét nemnél egyforma gyakorisággal fordul elő. A neurológiai tünetek rendszerint a 20. és 40. életév között jelentkeznek először, de a betegség valószínűleg körülbelül 10 évvel korábban alakul ki.

A betegség az életminőséget rontja, de a most már alkalmazott injekciós kúrák jelentősen javítják az állapotok stabilitását. A betegségek nagy része tehát jól kezelhető és csak a kisebbik hányad gyors lefolyású - összegezte az adjunktus.

Az országos találkozót a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete szervezte. Németh Ferencné, az egyesület elnöke kifejtette: nagyon fontos szerepe van a betegség kezelésében az általuk végzett tevékenységnek. A Csongrád megyei szervezet több mint ötven taggal rendelkezik, de az országban csaknem másfél ezer ember tagja ennek, vagy a másik országos szervezetnek, a Sclerosis Multiplexes Betegek Társaságának.

Az egyesületekkel az emberek először a kórházban találkoznak. Ott információs anyagot kap a páciens a betegségről, illetve az egyesület által kiadott újság is sok mindenről tájékoztat. Ezt követően lehet jelentkezni a klubfoglalkozásokra, melyeken igyekeznek egymásak segítséget nyújtani a tagok.

Emellett minden évben van egy országos találkozó, hogy az érintettek ne csak egymástól, de a szakemberektől is tanuljanak. Az egyesületek segédeszközök beszerzésében, támogatások megszerzésében is segítenek, illetve életvezetési tanácsokat és lelki támogatást is adnak akár orvosokkal kiegészülve is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását