2024. április 27. - Zita

Pars még közelebb az ezüsthöz

Pozitív lett a két olimpiai érmes fehérorosz kalapácsvető doppingtesztje, a sportolók versenyjogát átmenetileg felfüggesztik - mondta péntek este Brüsszelben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke.
2008. szeptember 7. vasárnap 06:30 - Hírextra
"Tesztelték őket és pozitív lett az eredményük. Az A és a B próbát is elvégezték" - fogalmazott Lamine Diack, az IAAF elnöke az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva. - "Az IAAF számára ez egyértelmű. Felfüggesztés következik. Az ügy most a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előtt van."

A két fehérorosz atlétától, az ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijtól és a bronzérmes Ivan Tyihontól az augusztus 17-i pekingi döntő után vettek mintát, amelyben túl magas volt a tesztoszteronszint. A magyar szövetség (MASZ) korábban nem hivatalos, ám számára megbízható forrásból úgy értesült, hogy az A próba mindkét versenyző esetében pozitív lett. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója akkor az MTI-nek elmondta: tesztoszteronnal történő lebukás esetén minden esetben szükség van időigényes, úgynevezett izotópos (IRMS) vizsgálatra, hogy kiderüljön: kívülről került-e a versenyző szervezetébe a tiltott szer, vagy pedig biológiai okai vannak a normálistól eltérő, magas értéknek. Utóbbi esetben további - a korábbi vizsgálatokhoz kapcsolódó - összehasonlító elemzéseket kell végezni. Ha kívülről került a tesztoszteron a szervezetbe, akkor egyértelműsíthető a csalás.

Az olimpián negyedik Pars Krisztián az ezüstérmes pozícióba léphet előre, amennyiben Gyevjatovszkijt, illetve Tyihont doppingvétség miatt kizárják.

Gyulai Márton, a MASZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az IAAF-től, nem hivatalosan úgy értesültek, hogy a nemzetközi szövetség felfüggesztette a két dobóatléta versenyzési jogát és fegyelmi eljárást indított.

"Az IAAF a saját szabályainak megfelelően a pozitív A próba hírére felfüggesztette a Tyihonékat, majd a NOB időközben értesítette a szervezetet, hogy már a B próba eredménye is megvan, s az is pozitív mindkét esetben. A nemzetközi szövetség ezért jelezte, hogy saját hatáskörben lefolytatja a fegyelmit a két fehérorosz dobó ellen, így minden bizonnyal hamarosan eltiltják őket a versenyzéstől. Az IAAF természetesen csak az eltiltásokról dönthet, az olimpiát a NOB szervezi, a verseny eredményének megváltoztatása az olimpiai bizottság feladata, ami csak szeptember végén várható" - nyilatkozott a főtitkár.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását